Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Loonstrookje binnen! Hierdoor heb jij in 2024 meer te besteden

Het eerste loonstrookje van het jaar komt binnen en voor veel mensen is dat heuglijk nieuws. Vrijwel iedereen in loondienst gaat erop vooruit. "Gemiddeld gaat het om 70 tot 80 euro per maand voor mensen met een modaal inkomen", zegt hoofdeconoom bij ING Marieke Blom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Het loonstrookje laat het effect van beleid zien", verklaart Blom. Denk aan beleid over hoeveel belasting je betaalt, hoeveel pensioenpremie je betaalt of aan de wettelijke eis waardoor het minimumloon stijgt. Dat staat nog los van de cao-stijging of periodieke stijging waar een werknemer recht op heeft. "Het is puur wat het beleid op Prinsjesdag en ervoor is afgesproken."

Minimumloon

Het salaris kan flink oplopen, met name voor mensen met een minimumloon. Dat heeft met regelgeving te maken. Mensen die 36 uur per week werken gaan het merken en al helemaal mensen die 38 tot 40 uur in de week werken. "Dan gaat het over bedragen van meer dan 100 of 200 euro die mensen er netto per maand bij krijgen. In die groepen gaan mensen er voor een dikke 10 procent op vooruit."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Voor veel werknemers is 2024 een mooi begin, met extra loon. Zoals Blom al zegt komt daar nog een cao-stijging bovenop. Naar verwachting zal dat ook een flinke stijging zijn. "Afgelopen jaar hebben we gemiddeld genomen een cao-stijging van 7,3 procent gezien. We verwachten dat het dit jaar tussen de 4 en 6 procent uitkomt."

Blom spreekt over "historisch hoge loonstijgingen die wij op deze manier nooit hebben meegemaakt". Daar profiteren gepensioneerden ook van. "Een stel AOW'ers gaat 100 euro per maand op vooruit en een alleenstaande ongeveer 80 euro."

Inflatie

Dat de lonen zo stijgen heeft voor een groot deel te maken met de hoge inflatie waar wij afgelopen jaren mee te maken hadden. De inflatie begint nu langzaam te dalen. "Dat had alles met de energieprijsstijging te maken, die is dit jaar niet meer zo sterk", zegt de econoom. "We denken dat de inflatie tussen de 1 en 2 procent uitkomt dit jaar."

Zet de paar extra procentjes winst vanwege belastingen en het hogere cao-loon tegenover de inflatie van 1 tot 2 procent, "dan hebben mensen nu eindelijk meer te besteden". Hoeveel extra verschilt per persoon. Dat heeft met je energierekening te maken. "Het is net wat voor contract je hebt en hoelang dat vaststaat." Blom verwacht dat we in Nederland in de loop van het jaar op het niveau terechtkomen dat de klap van afgelopen jaren wordt ingehaald.

Bedrijfsleven

Of het bedrijfsleven profiteert van de loonontwikkeling hangt volgens Blom af om wat voor soort bedrijf het gaat. "Als jouw klanten en consumenten in Nederland zijn, is dit goed nieuws. Het betekent dat jouw klanten meer koopkracht hebben en meer bij je kunnen kopen", legt Blom uit.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Dat geldt niet voor bedrijven die internationaal opereren. "Voor hen begint het zorgelijk te worden", aldus de ING-hoofdeconoom. Dat heeft met de loonstijgingen in heel Europa te maken. In Nederland is dat gemiddeld 5 tot 7 procent, terwijl het gemiddelde in Europa onder de 5 procent ligt. Dat maakt de concurrentiepositie van internationaal opererende bedrijfsleven broos. "Er zullen ondernemers zijn die zich echt zorgen maken dat ze de kosten niet aan de klant kunnen doorberekenen. Daarmee staat de economie op een andere manier onder druk."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau