main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 januari 2024 — 11:42

Van der Plas (BBB) enthousiast over innovatieve kustmestvervanger: biedt boeren hoop

Een sprankje hoop voor de Nederlandse boer. Komende maandag bespreken de Europese landbouwministers in Brussel de optie om een nieuwe vorm van kunstmestvervanging toe te laten. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is enthousiast, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het helpt de boeren heel erg.”

Het gaat om de kunstmestvervanger RENURE, dat staat voor Recovered Nitrogen from Manure. Een winning van stikstofhoudende meststoffen uit dierlijke mest of digestaat waar dierlijke mest voor is gebruikt. “Als je die kunstmestvervanger kunt gebruiken, dan heb je een organisch product, gewoon uit de natuur van de koe”, zegt Van der Plas.

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

‘Er wordt al heel lang om gevraagd’

Dit jaar mogen boeren minder mest uitrijden dan voorgaande jaren, vanwege regelgeving uit Brussel. Hierdoor dreigt er een mestoverschot. Door het overschot te verwerken tot RENURE, kan dit probleem mogelijk worden opgelost of in ieder geval deels worden voorkomen. “Hier wordt al heel lang om gevraagd, ook door Nederland”, zegt Van der Plas. “Europa moet de toelating eigenlijk doen en dat zou heel goed nieuws zijn.”

Volgens de BBB-leider kampen we zelfs wereldwijd met een mesttekort. “Zelfs in Nederland”, zegt ze. “Dat klinkt misschien raar, maar in Zeeland hebben ze zelfs een mesttekort.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!

Duurzamer en innovatief

RENURE zou dus een ideale, innovatieve en duurzame oplossing zijn voor het mestprobleem. “Kunstmest is heel erg duur, er is veel gasverbruik en heeft een uitspoeling naar het water wat meer nitraat geeft en in Europa ook aan strenge regels is verbonden”, vertelt Van der Plas. “Er is meer uitspoeling naar het water dan organische mest, dus het helpt boeren heel erg.”

Lees ook:

BBB-leider Caroline van der Plas: ‘Wanhoop bij Nederlandse boeren nog heel groot’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Straks: WNL In de Kantine

Wieger Hemmer en Fidan Ekiz ontvangen weer live vanuit Saam aan de Maas in Rotterdam spraakmakende gasten bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen ze de politieke week door;
  • Amerikakenner en VVD-senator Koen Petersen over de verkiezingen in Amerika;
  • Caveman Patrick van der Jagt woonde twintig jaar op straat;
  • Vader en dochter Martin en Floortje van Waardenberg over de film Opa Cor;
  • De column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag om 17 uur naar NPO Radio 1 of kom langs in Rotterdam voor een hapje en een drankje en woon de uitzending gratis bij!

17.00 - 19.00 uur
Advocaten Donny M. aan het woord: ‘Hij is slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem’

Donny M. is geen monster, maar slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem. Dat zei advocate Sjanneke de Crom tijdens de laatste zittingsdag in…

Lees meer

Welke plichten heb je als getuige?

Stel, je fiets naar huis of je loopt naar je auto en voor je ogen wordt iemand beroofd. Je ziet hoe de dader toeslaat en…

Lees meer

Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer