Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bruine vloot maakt zich zorgen om nieuwe regels die schepen veiliger moeten maken: ‘Tegenovergestelde wordt bereikt’

Peter Visser

De schippers van de oer-Hollandse bruine vloot maken zich zorgen. Voor 1 april moeten alle 230 schepen worden gekeurd aan de hand van nieuwe regels, maar die zijn verouderd, waarschuwen ze. "Er bestaat angst dat schepen niet door de keuring komen."

Vanwege twee fatale ongevallen in 2022, wordt de bruine vloot onderworpen aan een herkeuring. Hoewel vrijwel alle schippers daar voorstander van zijn, zijn ze het niet eens met de manier waarop wordt gekeurd. De inspectie hanteert nieuwe criteria en kijkt strenger naar de wet, maar die is volgens schippers verouderd.

"Vanaf 2 april hopen we weer de trossen los te gooien", vertelt schipper van De Grote Beer Eelke Dykstra in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zijn schip stamt uit 1912. "Alle schepen van de traditionele zeilvaart moeten gekeurd worden voor 1 april. Daar zijn wij heel erg voor. Er moet een soort nulmeting worden uitgevoerd, zodat we aan onze gasten kunnen bewijzen dat we veilig zijn."

'Tegenovergestelde wordt bereikt'

Maar de schippers zijn er niet gerust op. Er is op dit moment veel onduidelijk over de manier waarop de schepen worden gecontroleerd, vertelt Dykstra. Wat hij en zijn collega's al wel weten, is dat ze geen gebruik meer mogen maken van dyneema, een touw gemaakt van kunststofvezel. Het materiaal is nieuw en staat niet in de wet.

"Dyneema is beresterk, tien procent sterker dan staaldraden", zegt Dykstra. Als de dyneemaertouwen vervangen moeten worden, betekent dat een hoge kostenpost. "Dat geld kunnen we niet steken in zaken die het schip écht veiliger maken", verzucht hij.

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

De schippers zijn bang dat het verbieden van dyneema symbool staat voor meer regels die de schepen in de praktijk juist onveiliger maken. "We willen dat we met elkaar iets bereiken, maar het tegenovergestelde wordt bereikt", vreest Dykstra.

'Eénderde regels niet werkbaar'

Volgens voorzitter van ondernemingsorganisatievan VNO-NCW Ingrid Thijssen staat het verhaal van de bruine vloot niet op zichzelf. "Dit past goed binnen de zorgen die er zijn over het ondernemersklimaat. Voor het mkb is éénderde van de regels niet werkbaar", zegt de ondernemersvoorvrouw in Goedemorgen Nederland.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!

"Wat eigenlijk altijd het probleem is: met het doel van de regel zijn ondernemers het weleens, maar er wordt bij het maken van die regel te weinig gekeken naar de praktijk. Dan krijg je dit soort situaties", zegt Thijssen. "Dit is een 'prachtig' voorbeeld daarvan."

'Het zijn beleidsmensen'

BBB-leider Caroline van der Plas pleit voor meer vakmensen binnen de overheid. "Mensen die regels maken, zijn vaak mensen die niet uit de praktijk komen. Vroeger had je bij de ministeries mensen die bijvoorbeeld ondernemer waren geweest."

"Nu zie je dat het vaak mensen zijn die politicologie of bedrijfskunde hebben gestudeerd. Zij hebben nooit echt een vak geleerd. Dat klinkt denigrerend, zo bedoel ik het niet. Maar ze komen niet uit het vak waarover ze praten", zegt Van der Plas.

Thijssen vult aan: "Het zijn beleidsmensen. Dat wordt in salaris bij de overheid ook beter gewaardeerd dan mensen die van de uitvoering zijn. Daar gaat wel echt iets mis." Van der Plas: "Op papier lijkt het soms allemaal te kloppen, maar in de praktijk werkt het gewoon niet."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau