Milieudefensie klaar met ‘bankier van klimaatcrisis’ ING en start rechtszaak
ING moet de samenwerking stoppen met vervuilende bedrijven “die onze toekomst in gevaar brengen”, eist Milieudefensie. Om dit af te dwingen spant de klimaatorganisatie een rechtszaak aan tegen de Nederlandse bank.
ING rapporteerde in 2022 dat ze verantwoordelijk is voor de uitstoot van meer dan 61 megaton broeikasgassen. Dat is meer dan alle andere Nederlandse banken en Milieudefensie denkt dat het werkelijke aandeel hoger ligt. Een groot deel van de uitstoot van ING wordt veroorzaakt door leningen aan en samenwerkingen met vervuilende bedrijven, benadrukt de klimaatorganisatie. Die eist dat de uitstoot waar ING verantwoordelijk voor zou zijn met bijna de helft wordt teruggebracht voor 2030.
Alle vervuilende bedrijven waar ING zaken mee doet, moeten een plan maken om de uitstoot terug te dringen en de klimaatdoelen te halen. ING is nu nog “Nederlands invloedrijkste bankier van de klimaatcrisis”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. De klimaatorganisatie spande eerder met succes een klimaatzaak aan tegen Shell.
In 2021 won Milieudefensie die rechtszaak. De rechter bepaalde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 in elk geval met 45 procent verminderd moet hebben vergeleken met 2019. Milieudefensie kondigde eind november aan dat de organisatie nu ook in de financiële sector “klimaatrechtvaardig beleid” wil eisen.
Onderzoek
Milieudefensie heeft onderzoek laten uitvoeren, waarbij zeven banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland zijn doorgelicht. Kredietverzekeraar Atradius deed het daarbij het slechtst, gevolgd door ING, Rabobank en ABN AMRO. Een woordvoerder meldt dat de keuze op ING is gevallen omdat de organisatie denkt daarmee meer impact te maken. “Uiteindelijk moet het klimaatbeleid van alle bedrijven beter, dus toekomstige zaken zijn niet uitgesloten.”
De klimaatorganisatie liet eerder nog in het midden welk van de genoemde bedrijven zich moet gaan verdedigen in de rechtbank. ING zet volgens Milieudefensie “muizenstapjes” in de goede richting. Uiteindelijk is het “beleid nog steeds zwaar onvoldoende”, vindt de organisatie. De bank kondigde recent onder meer aan dat ze in 2040 stopt met het financieren van olie- en gasproductie en de leningen in duurzame energie verdrievoudigt.
Momenteel zijn alleen Milieudefensie en Milieudefensie Jong aanklagers. De organisatie is nog van plan om mede-eisers te werven. “We rekenen erop dat tienduizenden Nederlanders zich gaan aansluiten”, aldus Pols.
VNO-NCW kritisch
De regie over het halen van klimaatdoelen hoort thuis in de politiek, niet in de rechtbank. Daarmee reageert werkgeversorganisatie VNO-NCW op de rechtszaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen ING. Van het voeren van allerlei rechtszaken wordt volgens VNO-NCW niemand beter. “Zeker niet als we werkelijk succesvol willen zijn voor het klimaat. Dat vraagt vooral intensieve samenwerking tussen overheid, bedrijven, vakbonden, ngo’s en wetenschappers”, stelt de werkgeversclub in een verklaring.
Milieudefensie eist dat ING zijn uitstoot terugbrengt met bijna de helft voor 2030. Maar volgens VNO-NCW zijn bedrijven al lang bezig om te voldoen aan het halen van de klimaatdoelen. “De introductie van nieuwe meetlatten om individuele bedrijven te beoordelen en een nieuwe gang naar de rechter door Milieudefensie creëert alleen maar onzekerheid.”
VNO-NCW verwijst daarbij onder meer naar het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Die organisatie helpt bedrijven bij het maken van plannen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarbij laat de organisatie zich leiden door de laatste wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Daarmee hanteren bedrijven volgens VNO-NCW al “eigen wetenschappelijk gevalideerde methodes om hun klimaatinspanningen te beoordelen”.
Lees ook:
Burgemeester teleurgesteld om niet vervolgde klimaatactivisten
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer