Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Campagne gestart tegen grensoverschrijdend gedrag muziekindustrie: ‘Het moet eens klaar zijn met idiote machtsverhoudingen’

Om grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie tegen te gaan is een campagne gestart onder de naam Ik zet de toon. "Het moet eens klaar zijn met die idiote machtsverhoudingen", zegt theaterproducent Albert Verlinde in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De campagne is opgezet na de uitkomst van het onderzoek van Taskforce GO!, een werkgroep die is opgericht toen de misstanden bij The Voice of Holland boven water kwamen. Bijna duizend muziekprofessionals werden gevraagd of zij de afgelopen vijf jaar weleens te kampen hadden met grensoverschrijdend gedrag. Meer dan de helft gaf aan hiermee te maken te hebben gehad.

De groep die het meest getroffen wordt zijn vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 34 jaar. Minder dan 10 procent van de incidenten wordt gemeld, omdat een angstcultuur zou heersen.

'Idiote machtsverhoudingen'

"Het moet eens klaar zijn met die idiote machtsverhoudingen", zegt Verlinde. Al heeft hij sterk het gevoel dat het beter gaat. "Ik kan alleen spreken over mijn eigen bedrijf, maar ik denk dat er veel stappen zijn gezet."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Veel mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag, durven de stap niet te zetten uit angst dat hun carrière dan voorbij is. "Je werkt met elkaar en het kan nooit zo zijn dat je afgerekend wordt op het feit dat je niet ja zou zeggen tegen iets. Belachelijk. Dat moet echt stoppen, die mentaliteit."

Dat de machtsverhoudingen blijven bestaan, denkt Verlinde niet. "Je kunt elkaar corrigeren en in de gaten houden. Je staat niet alleen als je het meemaakt." Verlinde drukt mensen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag op het hart direct stappen te ondernemen. "Als je deelt wat je meemaakt en op tijd de stap zet om daar melding van te maken, dan kan ik mij niet voorstellen dat het gevolgen heeft. Dat is echt wel veranderd. Houd dialoog. Je staat nooit alleen als je het meemaakt. Je moet meteen naar iemand toegaan die je kan helpen om het op te lossen."

Campagne 'hard nodig'

Jurist Marjan Olfers staat vaak mensen bij die in aanraking zijn gekomen met grensoverschrijdend gedrag. Ondanks de positievere woorden van Verlinde, denkt zij dat een campagne als Ik zet de toon 'hard nodig' is. "Uiteindelijk gaat het erom dat wij een cultuurverandering tot stand brengen. Dan is een campagne een goede start."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

De cijfers die naar buiten zijn gekomen na het onderzoek, verrassen Olfers niet. "Wat wij zien is dat deze sector uitermate kwetsbaar is. Bijvoorbeeld door de contracten en macht- en afhankelijkheidsrelaties. Met name ook doordat mensen elkaar niet aan durven te spreken, want the show must go on."

Olfers hoopt net zoals Verlinde dat mensen eerder een stap durven te zetten. "En dat we elkaar durven aanspreken zonder dat het directe gevolgen heeft voor carrières. Laten we afrekenen met het verleden en hopelijk zijn wij nu stiekem bezig met een nieuwe cultuur in het heden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau