main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2024 — 10:06

Of de spreidingswet het haalt hangt mogelijk af van één zetel

Gaat de spreidingswet het halen in de Eerste Kamer? Het zal mogelijk van één persoon af gaan hangen, vertelt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maandag en dinsdag wordt de omstreden spreidingswet van demissionair staatssecretaris voor asiel Eric van der Burg (VVD) behandeld. Het doel van de spreidingswet is om de asielopvang beter te verdelen over gemeenten door het hele land. Volgens cijfers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn er van de 342 Nederlandse gemeenten ruim 250 die niks doen aan de opvang van asielzoekers en migranten.

“Door deze wet zouden gemeenten die er eigenlijk niet op zitten te wachten verplicht kunnen worden om asielzoekers op te kunnen nemen. Dat moet de druk op Ter Apel (aanmeldcentrum, red.) en in Budel, waar een heel groot azc zit, moeten verlichten”, vertelt Van Viegen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Vereniging Nederlandse Burgemeesters smeekt om voor te stemmen

Voorzitter van de VNG en tevens burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma riep in WNL Op Zondag senatoren in de Eerste kamer op om voor de wet te stemmen. “We doen het op dit moment gewoon niet goed met elkaar. Er zijn mensen die buiten moeten slapen. We zijn een fatsoenlijk land. We zullen met z’n allen als gemeenten ons eigen aandeel moeten leveren in de opvang van de mensen die hier al zijn.”

De vorige samenstelling van de Tweede Kamer was voorstander, maar de huidige samenstelling zou tegen de invoering zijn. Ook de VVD, de partij van Van der Burg die het wetsvoorstel indient, is tegen de wet. Volgens tegenstanders is het “dweilen met de kraan open”, vertelt Van Viegen. “Dus ze willen pas praten over de verdeling als er ook wordt gesproken over het indammen van de instroom.”

FD-journalist Jean Dohmen vindt het een vreemde argumentatie. “Dat je wilt discussiëren met elkaar over de vraag hoe we met asielzoekers en arbeidsmigranten in de toekomst moeten omgaan, dat is allemaal goed en wel, maar gaat niet op korte termijn tot ferme besluiten leiden. Ik vind dat het de taak is van politici om dat op te lossen.”

De journalist vindt het cynisch van de politici. “Het getuigt van een gebrek aan solidariteit dat je die burgemeesters in de gemeenten waar de problemen het grootst zijn aan hun lot overlaat.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

50PLUS en OPNL

Of de spreidingswet het gaat halen is dus nog maar de vraag, zegt Van Viegen. Het zal mogelijk aankomen op één zetel. “Dat zou senator Martin van Rooijen zijn van 50PLUS, maar ook een andere eenpitter van OPNL, Auke van der Goot. Dat komt omdat zij niet in de Tweede Kamer zitten en niet automatisch de lijn volgen van de Tweede Kamerpartijen.”

Daarnaast wordt er volgens de politiek verslaggever ook achter de schermen druk gelobbyd bij de VVD en BBB, beiden met een groot aantal zetels in de Eerste Kamer. “Om toch senatoren ertoe te bewegen om iets anders te stemmen dan dat hun fractie eigenlijk zou willen. Dus dat wordt nog hartstikke spannend of zij daartoe bereid zijn of niet”, vertelt Van Viegen.

Komende dagen wordt nog gedebatteerd over de wet in de Eerste Kamer. Volgende week zal duidelijk worden of de wet ook de stemming zal halen.

Lees ook:

Voorzitter Veiligheidsberaad doet beroep op VVD: ‘Kies de bestuurlijke weg door voor de spreidingswet te stemmen’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer