Irritatie bij scholieren over mobieltjesverbod op middelbare scholen
De schoolvakantie is weer voorbij en dat betekent voor middelbare scholen dat scholieren hun mobiel niet meer in de klas mogen gebruiken. Het mobieltjesverbod is op 1 januari officieel ingegaan en telefoons moeten worden opgeborgen in de kluis. Op sommige scholen mag de telefoon pas weer tevoorschijn komen als de leerling naar huis gaat.
Er is steeds meer bewijs dat door gebruik van mobiele telefoons tijdens de les de concentratie verslechtert en de prestaties verminderen. Toch vinden middelbare scholieren de verandering een onwelkome. "Ik vind dat echt niet leuk, echt totaal niet", zegt een middelbare scholier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een andere leerling uit ook zijn zorgen. "Als er iets gebeurt, kan je niet snel even op je telefoon kijken als je in de klas zit. Stel dat je een belletje van je ouders krijgt dat bijvoorbeeld iemand overleden is, dan vind ik het belangrijk dat je altijd kan kijken wie het is en als het belangrijk is, dat je eventueel op kan nemen."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
'Leeg gevoel in de klas'
Een middelbare scholier die in de leerlingenraad zit, zegt te hebben geprobeerd om iets te veranderen op school aan de nieuwe wetgeving. "We wilden heel graag dat we onze telefoon in de pauze nog konden gebruiken, maar dat mocht ook niet."
Een andere scholier zegt dat ze waarschijnlijk met een leeg gevoel in de klas gaat zitten. "Maar aan de andere kant snap ik het ook wel, want het zorgt bij mij ook voor veel afleidingen tijdens de les."
Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!
Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen kinderen op de basisschool ook niet meer hun telefoon in de klas gebruiken. Het mobieltjesverbod geldt voor alle scholen in Nederland, met uitzondering van kinderen met speciale behoeften. Scholen moeten er zelf voor zorgen dat leerlingen zich aan deze nieuwe regels gaan houden.