180.000 nieuwe personenauto’s in 2023, nu 9,4 miljoen wagens in Nederland: ‘Files nemen toe’
Het aantal auto's op de Nederlandse wegen steeg afgelopen jaar rap. Er kwamen ruim 180.000 personenauto's bij, waardoor er nu 9,4 miljoen personenauto's rondrijden in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van autobrancheorganisatie Bovag na berichtgeving van het AD.
Die stijging wordt door BOVAG "opmerkelijk" genoemd, maar de brancheorganisatie kan nog niet zeggen waar die precies door komt. In voorgaande jaren kwamen er zo'n 100.000 auto's per jaar bij. In 2015 reden er nog 8,2 miljoen auto's op de Nederlandse wegen.
Er werden afgelopen jaar bijna 370.000 nieuwe auto's verkocht, fors meer dan het jaar daarvoor. Dat komt met name door een inhaalslag van uitgestelde leveringen in 2022, zeiden BOVAG en RAI Vereniging eerder. Ook werden er 254.000 auto's geïmporteerd, tegenover bijna 280.000 geëxporteerde auto's. Daarnaast zijn volgens het AD 164.000 auto's gesloopt.
Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!
Voor dit jaar verwachten BOVAG en RAI Vereniging dat er 360.000 nieuwe auto's op kenteken worden gezet. Dat is meer dan de prognose voor 340.000 nieuw verkochte auto's van vorig jaar, die dus ruimschoots werd gehaald. Het is volgens de organisaties nog wel onzeker welke invloed bijvoorbeeld subsidies hebben op de vraag en aanschaf van elektrische auto's bij particuliere en zakelijke kopers. Afgelopen jaar was bijna een derde van de totale registraties elektrisch.
Vaker in de file
Volgens voorzitter van de BOVAG Han ten Broeke betekenen meer auto's op de weg in principe meer file. "Het aantal wegen neemt helaas niet toe en de wegen worden ook niet meer verbreed, daar wordt te weinig in geïnvesteerd", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We gaan naar tien miljoen auto's, dan nemen files toe", benadrukt hij, "tenzij we op een andere manier van de weg gebruik gaan maken".
Volgens Ten Broeke kan rekeningrijden de drukte op de weg verminderen. "Betalen naar gebruik; dat moet in de plaats komen van bestaande belastingen, die meer op bezit gericht zijn. Maar de partijen die nu met elkaar gaan onderhandelen, lijken daar minder groot voorstander van."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Hij hoopt dat een nieuw kabinet rekeningrijden toch wil overwegen. "We hebben tijdens de coronapandemie gezien dat als je de top van files kan afschaven door tien procent ander gebruik te vormen, je de files deels kunt oplossen. Dat is voor een druk en vol land als Nederland voor veel mensen een opluchting."