main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Betalen bij een zelfscankassa in een supermarkt van Albert Heijn.
3 januari 2024 — 15:54

FNV pleit voor verminderen aantal zelfscankassa’s

Supermarkten moeten het aantal zelfscankassa’s inperken om diefstal tegen te gaan, zegt bestuurder Margje van der Woude van vakbond FNV. Dat er meer wordt gestolen, komt volgens haar omdat supers de afgelopen jaren steeds meer zelfscankassa’s hebben geplaatst. Daarbij is stelen makkelijker. Ook ontstaan er soms vervelende situaties met klanten bij de zelfscankassa’s, aldus de FNV.

Eerder op woensdag maakte supermarktketen Jumbo bekend dat elk jaar voor meer dan 100 miljoen euro aan boodschappen wordt gestolen. Daardoor krijgen medewerkers volgens Jumbo ook vaker te maken met spanningen op de winkelvloer.

De vakbondsbestuurder merkt ook dat werknemers van supermarkten regelmatig boze reacties van klanten krijgen als ze controleren of iemand wel alle boodschappen heeft gescand. “Soms worden medewerkers daarbij uitgescholden”, zegt Van der Woude. Vooral hele jonge werknemers hebben volgens haar moeite met dit soort situaties.

Het aantal zelfscankassa’s terugbrengen naar een of twee per winkel kan volgens de FNV diefstal verminderen. De vakbond pleit ervoor om in plaats daarvan weer meer gewone kassa’s te gebruiken. Van der Woude denkt dat het ook kan helpen als supermarkten een beveiliger of meer volwassen werknemers inzetten om toezicht te houden op de zelfscankassa’s.

Deskundigen

In het buitenland wordt al volop gebruikgemaakt van nieuwe technologieën die diefstal zo goed als onmogelijk maken, zeggen deskundigen. Zo wordt volgens retailexpert Eelco Hos al veel gewerkt met kunstmatige intelligentie (AI), beeldherkenning of camera’s die feilloos in de gaten houden met welke producten een klant een winkel verlaat. “De notoire dief die schaamteloos met een volle tas naar buiten loopt, zal nog wel even blijven bestaan, maar veruit de meeste diefstallen en fouten bij de kassa kunnen zo voorkomen worden. En deze technieken zullen ontegenzeggelijk ook hier worden ingevoerd.”

Volgens winkeldeskundige Paul Moers zijn de huidige zelfscankassa’s slechts een “tussenfase” op weg naar een veel slimmer systeem om boodschappen te doen. Zo werd vorig jaar in Utrecht al even proefgedraaid met een volledig kassaloze supermarkt van de ALDI, waarbij camera’s en sensoren registreerden welke producten afgerekend moeten worden. Volgens Moers zijn dit soort nieuwe betaalsystemen “eerder in vijf dan tien jaar” ook in Nederland gemeengoed.

Lees ook:

Jumbo: winkeldiefstallen lopen op tot meer dan 100 miljoen euro

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer