FNV pleit voor verminderen aantal zelfscankassa’s
Supermarkten moeten het aantal zelfscankassa's inperken om diefstal tegen te gaan, zegt bestuurder Margje van der Woude van vakbond FNV. Dat er meer wordt gestolen, komt volgens haar omdat supers de afgelopen jaren steeds meer zelfscankassa's hebben geplaatst. Daarbij is stelen makkelijker. Ook ontstaan er soms vervelende situaties met klanten bij de zelfscankassa's, aldus de FNV.
Eerder op woensdag maakte supermarktketen Jumbo bekend dat elk jaar voor meer dan 100 miljoen euro aan boodschappen wordt gestolen. Daardoor krijgen medewerkers volgens Jumbo ook vaker te maken met spanningen op de winkelvloer.
De vakbondsbestuurder merkt ook dat werknemers van supermarkten regelmatig boze reacties van klanten krijgen als ze controleren of iemand wel alle boodschappen heeft gescand. "Soms worden medewerkers daarbij uitgescholden", zegt Van der Woude. Vooral hele jonge werknemers hebben volgens haar moeite met dit soort situaties.
Het aantal zelfscankassa's terugbrengen naar een of twee per winkel kan volgens de FNV diefstal verminderen. De vakbond pleit ervoor om in plaats daarvan weer meer gewone kassa's te gebruiken. Van der Woude denkt dat het ook kan helpen als supermarkten een beveiliger of meer volwassen werknemers inzetten om toezicht te houden op de zelfscankassa's.
Deskundigen
In het buitenland wordt al volop gebruikgemaakt van nieuwe technologieën die diefstal zo goed als onmogelijk maken, zeggen deskundigen. Zo wordt volgens retailexpert Eelco Hos al veel gewerkt met kunstmatige intelligentie (AI), beeldherkenning of camera's die feilloos in de gaten houden met welke producten een klant een winkel verlaat. "De notoire dief die schaamteloos met een volle tas naar buiten loopt, zal nog wel even blijven bestaan, maar veruit de meeste diefstallen en fouten bij de kassa kunnen zo voorkomen worden. En deze technieken zullen ontegenzeggelijk ook hier worden ingevoerd."
Volgens winkeldeskundige Paul Moers zijn de huidige zelfscankassa's slechts een "tussenfase" op weg naar een veel slimmer systeem om boodschappen te doen. Zo werd vorig jaar in Utrecht al even proefgedraaid met een volledig kassaloze supermarkt van de ALDI, waarbij camera's en sensoren registreerden welke producten afgerekend moeten worden. Volgens Moers zijn dit soort nieuwe betaalsystemen "eerder in vijf dan tien jaar" ook in Nederland gemeengoed.