Directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond pleit voor vuurwerkverbod: ‘Hoeveel doden moeten er nog vallen?’
Met de jaarwisseling voor de deur pleit directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Arjen Littooij voor een vuurwerkverbod. Hij roept de politiek op hier snel werk van te maken. "Hoeveel doden moeten er nog vallen?", zegt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Tot op zekere hoogte kan Littooij de gekte rondom de jaarwisseling verklaren. "Je mag een heel jaar geen vuurwerk afsteken en opeens mag het om twaalf uur wel. Dan is de norm verdwenen", legt hij uit. "Ik heb wel eens het idee dat om twaalf uur de gekte toeslaat in Nederland. Dan lijkt het of alles geoorloofd is. Dan lijkt het alsof je geweld mag gebruiken onder elkaar en dat je dingen mag vernielen. Dat je met vuurwerk alles kapot mag maken. Dan lijkt het ook alsof je geweld kan gebruiken tegen de mensen die de orde handhaven. Dat is onze traditie van Oud en Nieuw vieren", uit Littooij zijn ergernis en zorgen.
Vorig jaar had Littooij het er in zijn Veiligheidsregio druk mee. De brandweer is zo'n 700 keer uitgerukt en de ambulance moest 265 keer komen opdragen. Alle hulpdiensten die hij had, werden ingezet.
Hulpverleners
Uit een enquête van Het Misdaadbureau van Omroep WNL en NU'91 blijkt dat 60 procent van de hulpverleners pleit voor een vuurwerkverbod. Incidenten die hulpverleners meemaken tijdens de jaarwisseling hebben vaak met vuurwerk te maken. Zo wordt 32 procent bekogeld met vuurwerk, worden voertuigen bekogeld met vuurwerk of wordt er gedreigd met vuurwerk gooien richting een persoon.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Sommige hulpverleners liepen in het verleden brandwonden op of moesten met hun werk stoppen omdat zij een posttraumatische stressstoornis aan het incident overhielden. "Heel herkenbaar", reageert Littooij.
Oproep vuurwerkverbod
De directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vervolgt: "Iedereen denkt bij vuurwerk nog aan voetzoekers, sterretjes en rotjes van vroeger. Dat is het allang niet meer. Het huidige consumentenvuurwerk is zo professioneel, dat het niet meer verantwoord is om met in de ene hand een glas bier en in de andere hand een sigaret om het aan te steken."
Littooij pleit voor een vuurwerkverbod. "De traditie op de eerste dag van het nieuwe jaar is voor heel veel mensen een tragedie geworden. Er zijn schrijnende gevallen. Er komen mensen om bij vuurwerk. Dat is ontroostbaar. Mijn oproep aan de politiek is: Hoeveel slachtoffers zijn er nog nodig? Hoeveel doden moeten er nog vallen? Hoeveel schade moet er nog zijn om eindelijk tot het besef te komen dat wij de traditie van Oud en Nieuw op een andere wijze moeten vieren dan dat wij het nu doen?"
Hoe moet een feestavond op 31 december er dan uit komen te zien in de ogen van Littooij? "Een professionele vuurwerkshow met een glas champagne, een oliebol en drie zoenen."
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast,via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan: