Koning bezocht in 2023 veel vaker de stad dan de regio
In 2023 bezocht koning Willem-Alexander 78 Nederlandse plaatsen. Daarvan was een groot deel vooral dicht bij huis. Ruim een derde van de bezoeken vond plaats in de provincie Zuid-Holland. Dat blijkt uit een onderzoek van het ANP. Al deze bezoeken worden bekendgemaakt op de website van het Koninklijk Huis.
Hoewel koning Willem-Alexander het afgelopen jaar meerdere malen het belang van de regio heeft benadrukt, kwam hij er in 2023 een stuk minder dan in de stedelijke gebieden. Vooral de vier grote steden waren populair bij de koning in 2023. Willem-Alexander bezocht Den Haag tien keer, gevolgd door Rotterdam (negen keer), Utrecht (zes keer) en Amsterdam (vijf keer). Van de kleine landelijke gebieden bezocht de koning alleen de Waddeneilanden en plaatsen in de gemeenten Midden-Drenthe en West Betuwe in Gelderland. De provincie Flevoland bezocht hij niet.
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat desgevraagd weten dat er zo veel mogelijk wordt “gekeken naar spreiding en balans, niet alleen op korte maar ook op de langere termijn”. Formele activiteiten, zoals audiënties, zijn vrijwel altijd in Den Haag en Amsterdam. Door de reistijd is het volgens de RVD “niet altijd haalbaar om dit te combineren met een bezoek in de regio”. Daarnaast zijn er “meerdere soorten bezoeken, met elk hun eigen impact en karakter, waardoor een optelsom van bezoeken niet per se gelijkstaat aan de aandacht en het bereik”, aldus de RVD. “Niet alle provincies zijn daarnaast met elkaar te vergelijken. Er is een grote variatie in inwoneraantallen en daarmee samenhangend ook in maatschappelijke, culturele en economische activiteiten.”
Voor dit onderzoek zijn alle openbare bezoeken van koning Willem-Alexander in 2023 geteld. Ieder bezoek is in principe één dag, en is daarmee als één bezoek genoteerd. Evenementen die jaarlijks op dezelfde plek zijn, zoals Prinsjesdag of terugkerende bijeenkomsten op de paleizen, zijn niet meegenomen in deze telling.
Lees ook:
Koning: harde afrekencultuur maakt onze leefwereld onherbergzaam
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Terugkijken: Op de Barricade
Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.
Klik hier en kijk deze uitzending nu terug via NPO Start.
Inmiddels is het weer enigszins rustig in Albergen, onderdeel van de Twentse gemeente Tubbergen, maar dat is lange tijd niet zo geweest. Sinds de aankondiging…
Lees meerOntwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…
Lees meerHet kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…
Lees meerDe politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…
Lees meerSlapen: voor de meeste mensen een doodgewone nachtelijke bezigheid om amper bij stil te staan. Voor journalist Jelmer Vlot is dat allerminst het geval. In…
Lees meerOnderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…
Lees meerDe regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het…
Lees meerScholen zouden in 2026 in grote financiële nood dreigen te geraken. Dat kopt het AD. Niet het onderwijs zelf, maar ambtenaren luiden de noodklok, blijkt…
Lees meerAls de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…
Lees meerHet wordt Nederlanders met een licht verstandelijke beperking veel te moeilijk gemaakt om aan het werk te gaan. Dat stelt de voorzitter van de Vereniging…
Lees meerKun jij 72 uur voor jezelf zorgen tijdens een crisis? VVD-Tweede Kamerlid Christianne van der Wal stelt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op noodsituaties. Ze…
Lees meerNederland moet veel meer geld pompen in Defensie. Dat zegt NAVO-baas Mark Rutte in De Telegraaf. De NAVO-norm van twee procent is in de toekomst…
Lees meerPostbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…
Lees meerGemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…
Lees meerIn de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…
Lees meer