main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 december 2023 — 10:20

Zijn werkende jongeren te veeleisend? ‘Het is een moeilijke cocktail’

Werkend Nederland bevindt zich op een kruispunt. De werkende millennial is veeleisend en vindt andere dingen belangrijker dan oudere generaties. Werkgevers hebben tegelijkertijd te maken met arbeidskrapte en staan te springen om personeel. Maar dan zullen zij wel moeten inspelen op de wensen van de nieuwe werkende generatie. Kortom, de strijd om de gunst van de millennial is groter dan ooit.

Psycholoog Iris van der Steen, gespecialiseerd in de millennial, zegt in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2 dat werkenden die binnen deze generatie vallen misschien wel te veel hooi op hun vork nemen. “Ze willen graag een koophuis, kinderen, een succesvolle carrière en een gezond en fit lichaam. Eigenlijk wil de millennial alle ballen hoog houden. Dat is wel een moeilijke cocktail.”

Deze cocktail heeft ervoor gezorgd dat de jonge generatie veelvuldig te maken heeft met burn-outklachten en emotionele uitputting. Tien jaar geleden kwamen deze klachten nog in alle leeftijdscategorieën ongeveer even vaak voor, maar nu zijn millennials met stip het vaakst moe bij het opstaan, leeg aan het einde van de dag en hebben ze het vaakst te maken met burn-outs.

“Dat is natuurlijk niet voor niets zo ontstaan”, zegt Van der Steen. “Als we echt naar de feiten kijken, dan is de werkdruk en studiedruk flink toegenomen. Wij hadden veel meer huiswerk dan generaties onder ons en er werd ook veel meer naar het individu gekeken qua prestaties. Ook op je CV moest je je beter gaan onderscheiden.” De psycholoog ziet dat millennials vooral minder goed hebben geleerd om fouten te maken. “We willen gelijk alles goed doen.”

Mopperen

Mopperen op jonge generaties is iets wat al sinds mensenheugenis voorkomt, maar de kritiek op millennials is op dit moment niet mals. In de generaties boven de millennial lopen de begrippen wederopbouw en solidariteit diep door de aderen. “Zij hebben zoiets van: ‘werk is gewoon werk en daar doe je gewoon je best voor. Verder moet je niet zeuren’. Millennials worden dus wel wat meer als verwend gezien”, zegt Van der Steen.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 53,4 procent van werkend Nederland de werksfeer het belangrijkst vindt. Voldoende vrije tijd staat met 31,1 procent op de tweede plaats. Het verrichten van zinvol werk staat op 24,9 procent en veel geld verdienen komt met 14,1 procent slechts op de vierde plaats.

Werkomgeving verandert

In de top drie beroepsgroepen met de meeste burn-outs staan juristen. In deze beroepsgroep wordt van oudsher hard gewerkt onder hoge druk. Advocaat Mieke Stap is partner van een advocatenkantoor en wikkelt onder meer faillissementen af. Ze geeft aan dat ze vaak overloopt van het werk.

Ze ziet het werkveld voor haar ogen veranderen. “Toen ik begon, dacht ik, samen met degenen die afstudeerden, dat partner worden bij een advocatenkantoor ideaal was. Ik denk dat het beeld wel veranderd is. Het beeld is nu toch wel dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig bent. Ik denk dat niet iedereen daar tegenwoordig nog op zit te wachten. Het is niet meer stoer om partner te zijn bij een advocatenkantoor.”

Stap ziet dat de arbeidskrapte ook meespeelt. “Ik ben begonnen in 2012, toen het heel lastig was om een baan te krijgen. Nu is dat makkelijker, wat ervoor zorgt dat jongere advocaten meer eisen kunnen stellen omdat zij nu die positie op de arbeidsmarkt hebben.”

Ze benadrukt daarnaast dat het op dit moment lastig is om de juiste werknemers te vinden. “Advocaten geven nu in het begin al aan dat ze parttime willen werken. Dat was in mijn tijd not done. In de tijd dat ik begon, werkte je gewoon vijf dagen in de week en durfde je dat niet te vragen. Ze durven nu wel echt hun wensen te uiten.” Wat Stap betreft komen werkgevers de werknemers tegemoet. “Je merkt dat jonge advocaten persoonlijke ontwikkeling ook erg belangrijk vinden. Daar moet de werkgever op inspelen.”

Bedrijf speelt in op wensen millennial

Een bedrijf dat volop inspeelt op deze maatschappelijke ontwikkelingen is recruitmentbureau Robert Walters. Ze namen de wensen van werknemers zo serieus dat ze het volledige kantoor hebben ingericht met behulp van neurowetenschappers. Zo zijn er veel groene ruimtes, fitnessapparaten, yoga- en ademhalingsruimtes en rustgevende werkplekken te vinden.

Directeur Jose Bokhorst vertelt dat groen, geur en kleur veel kan doen met een mens. Daarom heeft het bedrijf meerdere afdelingen zodanig ingericht dat aan deze aspecten wordt voldaan. “Het zijn ruimtes om te ontspannen en om tot jezelf te komen. Het is ook niet ingericht als een normale werkvloer. Het hele kantoor is ontworpen om jezelf te kunnen zijn.”

“De millennial vraagt om een hybride werkomgeving en om flexibiliteit. Dat kun je niet realiseren in een kantooromgeving waar je acht uur lang achter hetzelfde bureau, op dezelfde stoel en achter hetzelfde scherm zit”, aldus Bokhorst.

Werknemers moeten zich verbonden voelen

Het bedrijf verplicht mensen niet om naar kantoor te komen. “Ik geloof dat verplichten averechts werkt”, zegt de directeur. “Wat je wil, is een omgeving creëren waar mensen heel graag willen zijn vanuit intrinsieke motivatie. Maar ook omdat het een plek is waar ze zich verbonden voelen.”

Ze benadrukt dat het bedrijf niet is ingericht voor alleen de millennial, maar voor alle generaties. “We hebben goed geluisterd naar wat mensen nodig hebben. Je kunt deze generatie niet dwingen om naar kantoor te komen. Ze hebben behoefte aan flexibiliteit, vrijheid en een community.”

Ook zijn er yoga- en ademhalingsruimtes te vinden. “Het is daarnaast ook onze creatieve ruimte, waar geen beeldschermen zijn. We zien namelijk dat emotioneel en fysiek welzijn heel belangrijk is voor deze generaties. In deze ruimte wordt meer out of the box gedacht. Of het nu voor vijf minuten is of dat je in deze ruimte twee uur gaat werken, het is allemaal mogelijk.”

Het belangrijkste is dat het kantoor klaar is voor de toekomst, zegt Bokhorst. “Ik krijg heel vaak de vraag of er nog wel gewerkt wordt en of we wel geld verdienen. Maar aan het eind van de dag zijn we altijd nog een beursgenoteerde organisatie. We moeten ook winstgevend zijn en dat zijn wij. En dat kunnen we alleen zijn met de beste mensen. Als je een omgeving creëert waar de beste mensen zichzelf kunnen zijn en waar talenten zichzelf kunnen ontwikkelen, dan zie je dat je er het maximale uit kunt halen.

Millennials hebben de meeste werkgerelateerde klachten. Hoe weten bedrijven millennials binnen te halen om voor hen te komen werken? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit. Kijk deze en eerdere afleveringen nu terug via NPO Start!

Lees ook: 

Steward-ownership: de oplossing om millennials aan het werk te krijgen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer