2023 is natste en warmste jaar ooit gemeten in Nederland
Het jaar 2023 gaat met nog ruim een week te gaan al de boeken in als het natste jaar ooit gemeten in Nederland. Er is tot nu toe al gemiddeld 1110 millimeter regen gevallen, 1 millimeter meer dan in het vorige recordjaar 1998 gemiddeld over het hele jaar viel. Naar verwachting komt de jaarsom volgens weerbureau Weeronline dit jaar uit rond 1150 millimeter.
Sinds de metingen in 1906 begonnen, is het pas de vierde keer dat de grens van 1000 millimeter neerslag wordt gepasseerd. Eerder deze eeuw was dat ook al het geval in 2001 met 1002 millimeter. Het jaar 1966 maakt de lijst compleet met een totale neerslagsom van 1005 millimeter. Gemiddeld valt er over een heel jaar 853 millimeter regen.
Het afgelopen jaar telde acht natte maanden en vier relatief droge maanden, meldt Weeronline. Alleen in februari, mei, juni en september viel er gemiddeld minder neerslag dan normaal. In De Bilt werd zelfs een recordlange reeks van 39 dagen zonder regen genoteerd. Er ontstond bovendien een flink neerslagtekort dat pas eind juni stabiliseerde en later in de zomer weer afnam.
Winterse neerslag werd voornamelijk in januari en maart genoteerd, met later in het jaar ook in november en in december wat (natte) sneeuw. De meeste sneeuw viel op 20 januari in de Limburgse heuvels, daar kwam een pak van 14 centimeter uit de lucht vallen. Die dag was daar code oranje van kracht, ook in de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Warmterecord geëvenaard
De temperatuur komt dit jaar naar verwachting uit op gemiddeld 11,7 graden en daarmee wordt het record van het warmste jaar ooit in Nederland gemeten geëvenaard. Ook in de jaren 2014 en 2020 was het gemiddeld net zo warm, meldt Weeronline. Normaal gesproken is het in het huidige klimaat over het hele jaar door 10,6 graden.
Het jaar 2023 komt zodoende op een gedeelde eerste plek in een top tien van warmste jaren die bijna allemaal in deze eeuw werden genoteerd. Alleen 1999 is op een gedeelde tiende plaats de vreemde eend in de bijt. In de volledige lijst is het eerste warme jaar van voor 1980 pas op plaats 32 terug te vinden. Daar staat 1959 met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden. "Dit is tekenend voor de opwarming van het klimaat", stelt Weeronline.
Weinig vorst
De topnotering is met name te danken aan veel warme dagen van 20 graden of meer en weinig vorstdagen. In totaal noteerde het hoofdstation in De Bilt maar liefst 117 warme dagen, terwijl dat er normaal gesproken 93 zijn. Ook waren er minder dagen met vorst in De Bilt, 41 om 53 normaal. Dit aantal zal in het restant van het jaar naar verwachting ook niet meer oplopen.
Het afgelopen jaar begon al meteen recordwarm met zeer zachte temperaturen op Nieuwjaarsdag. Ook de maand juni leverde een grote bijdrage aan de recordwarmte van dit jaar. De gemiddelde temperatuur kwam die maand ruim 3 graden boven de normaal uit. In De Bilt werd het gemiddeld 19,4 graden, waar 16,2 normaal is. Het vorige record van juni werd hiermee met maar liefst 1,2 graden verbeterd.
De hoogste temperatuur werd afgelopen zomer op 9 juli in het Limburgse Arcen gemeten. Het werd daar toen 34,8 graden. Op het hoofdstation werd een dag eerder de hoogste temperatuur van het jaar gemeten, toen gaf de thermometer daar 32,2 graden aan. De laagste temperatuur in De Bilt werd op de eerste dag van maart gemeten. Op 1 maart was het in De Bilt -5,8 graden. Volgens Weeronline was 1 december over alle stations de koudste dag van het jaar.