main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Demonstranten protesteren tijdens het Rente Protest georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond tegen de rente die studenten over hun studieschuld moeten betalen.
Stand van Nederland - 21 december 2023 — 14:49

Tweede Kamer moet haasten om rente studielening te verlagen

De Tweede Kamer moet zich haasten als ze de eerder uitgesproken wens om de rente te verlagen op studieleningen van de ‘pechgeneratie’ daadwerkelijk uit wil voeren. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf schrijft in een Kamerbrief dat de rente op zijn vroegst in 2026 omlaag kan. De regels moeten dan wel snel worden aangepast om de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden.

Kamerlid Pieter Omtzigt (inmiddels NSC) stelde in oktober voor om de rente fors te verlagen voor studenten van de pechgeneratie, die studieleningen zijn aangegaan in de periode dat er geen basisbeurs was. Dat wil hij betalen door de zogeheten expatregeling te versoberen. Die houdt in dat buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, in de eerste vijf jaar geen belasting hoeven te betalen over de eerste 30 procent van wat ze verdienen.

Drie mogelijkheden

Het bedrag van 183 miljoen euro dat wordt vrijgespeeld door hierop te bezuinigen, kan volgens Dijkgraaf op drie manieren worden uitgegeven om de rente te verlagen. De Kamer kan ervoor kiezen om de rente ongeveer 1 tot 1,25 procentpunt te verlagen. Een andere mogelijkheid is om af te spreken dat de rente niet boven een plafond van 2,5 tot 2,75 procent uitkomt. De bewindsman ziet het ook als een optie om studenten jaarlijks 65 euro te geven voor elk jaar dat ze onder het leenstelsel hebben gestudeerd.

Het voorstel van Omtzigt was aangenomen. In de nieuwe Tweede Kamer hebben de partijen die de aanpassing steunden ook een ruime meerderheid.

Voor- en nadelen

De minister ziet verschillende voor- en nadelen van de voorgestelde opties. De financiële gevolgen zijn goed te voorspellen als de rente met een vast percentage wordt verlaagd, benoemt hij. Het nadeel is wel dat de rente zelfs met korting hoog kan uitpakken. Dat wordt voorkomen met een renteplafond. Van zo’n maatregel profiteren studenten alleen niet als de rente laag is. De jaarlijkse toelage heeft het voordeel dat er beter rekening wordt gehouden met hoelang studenten hebben geleend. Maar deze optie is minder gunstig voor studenten met een hoge lening.

Dijkgraaf merkt daarnaast op dat vooral afgestudeerden met hoge salarissen profiteren van een renteverlaging. Oud-studenten met een laag inkomen hoeven namelijk al weinig tot niets af te lossen volgens de al bestaande regels, dus een lagere rente levert ze weinig op. Hij zegt bovendien dat rente ervoor zorgt dat studenten niet onnodig veel lenen.

Lees ook:

Adriaansens: expats zwaarder belasten voor studenten ‘zorgelijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer