Hulpverleners hebben steeds vaker te maken met agressie
Spugen, slaan, bedreigingen; voor hulpverleners is het aan de orde van de dag, en de agressie wordt alleen maar erger. Daarvoor waarschuwt Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda. "De agressie is niet meer gericht op gebouwen of verkeersborden, maar echt op uniformen", zegt de burgervader in Op1.
De toename in agressie laat al een stijgende lijn zien sinds de coronacrisis.
Tekst gaat verder onder de X.
De impact van agressie en geweld is groot en veel hulpverleners krijgen er dagelijks mee te maken. “Mijn jongens en ik moesten ons terugtrekken. Dat was gewoon de slang laten liggen en rennen”, vertelt brandweerman Eric Linthuis over een incident. #Op1 #WNL pic.twitter.com/mGiFddSAjs
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) December 21, 2023
Uitrusting
De Nederlandse politie is met spoed op zoek naar betere ME-uitrusting, blijkt uit documenten die openbaar zijn gemaakt in het kader van een aanbestedingsprocedure. De huidige uitrusting zou niet meer opgewassen zijn tegen het steeds zwaarder wordend geweld waar agenten volgens de politie aan worden blootgesteld.
Brandweerman Eric Linthuis kan daarover meepraten. Tijdens de coronarellen in Rotterdam moest hij een brandweerslang onder hoge druk op de grond laten vallen. "Ik zei tegen mijn mannen: hier zijn we niet tegenop gewassen of voor gekleed", verwijzend naar de relschoppers die op de brandweermannen afkwamen. "Het was letterlijk slang laten vallen en rennen. Om ons heen hoorden we politieschoten."
De hulpverleners aan tafel zeggen allemaal last te hebben van het toenemende geweld. "Je neemt het mee naar huis."