Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Aftellen naar start Top 2000: ‘Collectief geheugen van mooie muziek’

Rick Hartkamp

Nog een paar nachten slapen en dan gaat de traditionele Top 2000 weer van start. Vanaf Eerste Kerstdag tot middernacht op oudejaarsavond passeren 2000 iconische nummers de revue en wordt afgeteld naar de grootste hit van Nederland: Bohemian Rhapsody van Queen.

Voor radio-dj Wouter van der Goes is het de tiende keer dat hij de Top 2000 presenteert. "Het is geen valse bescheidenheid, maar je maakt als radiomaker niet snel mee dat je iets mag presenteren dat zo leeft en aandacht krijgt. En de luisteraar doet er ook heel veel moeite voor."

Tegelijkertijd is Van der Goes in Goedemorgen Nederland op NPO 1 heel reëel. "Mijn taak is eigenlijk heel eenvoudig. Ik moet op het juiste moment het juiste liedje instarten, maar dat nemen we wel heel serieus. Dat wil je niet verpesten."

Bepaalt muziekdiscussie het succes?

Van der Goes ziet dat het succes van de Top 2000 niet door één factor wordt bepaald, maar dat de "heerlijke discussie over muziek een grote rol speelt". "Je kunt samen met elkaar uren praten over muziek. Moet een bepaald nummer wel in de Top 2000 of niet? Die discussie is heel fijn."

De dj is daarnaast met een Top 2000-bus heel Nederland doorgegaan tijdens de stemweek ."En daar was iedere avond de discussie welk nummer op één zou moeten staan. Bohemian Rhapsody is een fantastische plaat, dus veel mensen zijn het er wel mee eens dat deze op één staat."

"Maar dit jaar heb je bijvoorbeeld ook het nummer Engelbewaarder van Marco Schuitmaker." Van der Goes verklapt dat hij een enorme fan van het nummer is. "Je moet elke vorm van vrolijkheid omarmen."

Stemkeuzes maken

Luisteraars en enthousiastelingen die wilden stemmen moesten minimaal vijf nummers kiezen en maximaal 35. De radio-dj geeft toe dat hij zelf op heel veel liedjes heeft gestemd. "En 35 zijn er eigenlijk nog steeds weinig. Je moet een keuze maken, maar er zijn ook echt liedjes die ik echt vergeten ben."

Van der Goes benadrukt dat de liedjes die de Top 2000 niet hebben gehaald, niet per definitie niet worden gewaardeerd door Nederland. "Er is natuurlijk heel veel goede muziek gemaakt. Maar die 2000 liedjes zijn een soort collectief geheugen van wat wij met zijn allen mooie muziek vinden."

Overleden artiesten

Ook wordt stilgestaan bij artiesten die inmiddels overleden zijn, maar waarvan hun stem doorklinkt in de huidige tijd. "Sinéad O'Connor en Tina Turner zijn beide met hun nummers gestegen. Er zit een soort ongemakkelijk iets bij dat als artiesten overlijden, er ook wel weer iets moois ontstaat omdat mensen zo hebben genoten van zijn of haar muziek. Dan wil je daar ook echt een soort eerbetoon aan geven", aldus Van der Goes.

"Het zijn helaas steeds meer artiesten die ons ontvallen, maar er komen ook steeds nieuwe artiesten bij", zegt de radio-dj. "Taylor Swift is bijvoorbeeld dit jaar goed vertegenwoordigd in de lijst met twaalf nummers. De Top 2000 is voor alle leeftijden, van jong tot oud."

Dit jaar is de 25e editie van het muziekfestijn en daardoor is het format net even iets anders dan voorgaande jaren. De luisteraars konden na de stemweek luisteren naar 500 extra nummers die net buiten de lijst zijn gevallen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau