main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 19 december 2023 — 07:01

Undercover bij Peter Gillis: ‘Ik sliep naast een schimmelvlek’

Onderzoeksjournalisten Jelle Krekels en Chiel Timmermans gingen undercover op een vakantiepark van de omstreden realityster Peter Gillis. “Ik sliep naast een schimmelvlek in de muur. Dat was niet heel prettig”, vertelt Krekels in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Luister de podcast.

Veel campinggasten komen van een koude kermis thuis. Verhalen van schimmel in de badkamer, etensresten van vorige bewoners in de huisjes, ouderwetse ketels die niet goed werken waardoor de kans op brand en koolmonoxidevergiftiging toeneemt zijn er aan de orde van de dag, vertelt onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Noa van Oostrom.

Omdat Krekels en Timmermans veel schrijven over de parken, vonden ze het een goed plan om het zelf ook te ervaren. “Zeker als jij een onderzoeksverhaal gaat schrijven over een campingbaas, dan vind ik dat je ten minste moet weten waar je over praat. Dus wij wilden graag zelf ervaren hoe dat op een van zijn vakantieparken was”, vertelt Timmermans.

‘Zeven vorken en een lepel’

“Hij zegt zelf ook altijd: mensen moeten hier geen vijfsterren-dingen verwachten en dat is ook echt niet zo. Dat hebben we inderdaad zelf ook ondervonden”, aldus Krekels.

Voor 150 euro verblijf je een midweek op zo’n vakantiepark. “Bij het betreden heb je al het idee dat het een kartonnen deur is. En daarna pakte ik meteen een kapot glas uit de koelkast en ik sliep naast een schimmelvlek in de muur”, vertelt Krekels.

Timmermans vult aan: “Ik trok die bestekla open en dan zie je dus zeven vorken en een lepel. Dat soort dingen. Ik zet de televisie aan en je had sneeuw. We vonden dat wel heel erg komisch.”

Vaste bewoners spreken

De journalisten hoopten tijdens hun verblijf ook enkele campinggasten te kunnen spreken die het hele jaar op het vakantiepark verblijven, wat wettelijk niet is toegestaan. “Het gedeelte waar die mensen wonen is een soort woonwijk”, legt Krekels uit.

Hij vervolgt: “Op een gegeven moment had ik iets creatiefs bedacht. Ik dacht: als we nou gewoon twee flessen wijn halen met een kurk en we gaan dat park op en zeggen dat we in onze stacaravan geen kurkentrekker hebben, dan kunnen we misschien zo het gesprek met bewoners aanknopen.” Een gebrek van inventaris leek de journalisten niet heel vreemd. “Bij de eerste caravan werden meteen die twee flessen ontkurkt. Toen zaten we daarna allebei op een bankje met een open fles wijn, zonder gesprek met bewoners. Missie mislukt.”

Uiteindelijk kregen ze toch een aantal bewoners te spreken. Tijdens een storm was een boom omgevallen en bovenop een stacaravan beland, vertelt Timmermans. “Er staat daar vijftig man te kijken bij die omgevallen boom en dat was dan meteen het moment dat je iedereen kan aanspreken.”

Benieuwd wat de onderzoeksjournalisten nog meer ontdekten? Beluister nu de podcast van Het Misdaadbureau in je favoriete podcastapp!

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Lucratief verdienmodel Peter Gillis: huisvesten illegale arbeidsmigranten

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer