Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gaan oud-rechercheurs coldcasezaken oplossen? ‘Moeten hier groot project van maken’

Rick Hartkamp

Meer dan 40 oud-politiemensen willen in hun vrije tijd gaan werken aan ruim 1700 cold cases, meldt De Telegraaf. Op de oproep van misdaadverslaggever Mick van Wely kwamen veel reacties. Lilian Helder (BBB) gaat deze week demissionair minister Dilan Yeşilgöz (VVD) vragen het aanbod te steunen. Zo kunnen deze oud-agenten hernieuwde hoop aan nabestaanden van coldcasezaken bieden.

Van Wely is blij dat de jarenlange kennis van oud-rechercheurs weer ingezet kan gaan worden. "Het is nu aan de politie om daar echt wat mee te doen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Stap twee is dat het goed moet worden opgepakt. Je moet gaan kijken hoe je deze mensen bij elkaar zet, misschien wel onafhankelijk in een team. Zodat je ze vooral dossiers laat scannen en ze kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn."

"Als er dan ontwikkelingen zijn, kun je ze bijvoorbeeld aan laten sluiten bij de bestaande teams", bepleit Van Wely. "Het is fijn dat er goed wordt gereageerd vanuit de oudgedienden en ook door de politie zelf." De Nationale Politie heeft de gegevens van de oud-rechercheurs en zegt dat ze staan te popelen om nabestaanden te helpen.

Publicatie

De oud-rechercheurs meldden zich bij De Telegraaf na een publicatie begin december over cold cases. De politie worstelt met personeelstekorten en het zou een goede oplossing kunnen zijn om op deze manier invulling te geven aan deze onopgeloste zaken. Koen van Broekhoven, oud-rechercheur, zegt in De Telegraaf dat de nabestaanden "dit verdienen" en dat "we hier echt een groot project van moeten maken".

Guus Philips, landelijk coördinator cold cases bij de politie, zegt dat ze deze oud-rechercheurs "na de jaarwisseling al kunnen benaderen om een intake in te plannen". Wel moeten er meerdere stappen gezet worden voordat deze vrijwilligers aan de slag kunnen gaan. Zo moet een oud-politieman eerst beëdigd worden als politievrijwilliger en in sommige gevallen moet een screening plaatsvinden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

EU-correspondent van De Telegraaf Alexander Bakker noemt het "fantastisch" wat Van Wely voor elkaar heeft gekregen. "Misschien zou dit wel een concept zijn voor andere sectoren met personeelstekorten. Er zijn zat mensen die niet meer fulltime willen werken, maar gewoon een paar uur per week zouden willen helpen. Het zijn vaak mensen met bakken aan ervaring, passie en kennis."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau