Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Amerikadeskundige verbaasd over harde verkiezingsretoriek: ‘Hitler rolmodel voor Trump’

Rick Hartkamp

Amerikadeskundige Willem Post is verbaasd over de harde woorden die oud-president Donald Trump en huidig president Joe Biden elkaar tijdens de verkiezingscampagne toespuwen. Hij benadrukt dat dit verder gaat dan campagneretoriek. "Ik vind dat woorden wel tellen."

"De campagne van Biden heeft gezegd dat Hitler een rolmodel voor Trump is", aldus Post. "Trump noemt Biden daarnaast de baas van de grootste criminele familie van Amerika." Post zag niet eerder dat tijdens een verkiezingscampagne zulke felle taal gebruikt werd.

Democratie in zwaar weer

Trump en Biden zijn dan wel grote tegenpolen van elkaar in de huidige verkiezingsstrijd, maar over één aspect zijn ze het eens: de democratie verkeert in zwaar weer. Post vergelijkt de Amerikaanse democratie met een 'gehavend schip dat voorlopig nog drijft'. "Het is vijf voor twaalf", waarschuwt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In zijn nieuwste boek heeft Post geprobeerd te ontdekken hoe de gewone mens in Amerika erin staat. "Ik ben het platteland ingetrokken en dan denk ik: wij kijken steeds naar deze twee presidenten, maar kijk eens naar de onvrede in Amerika onder de gewone burgers. Daar zitten tal van verhalen bij waar mijn ogen ook wel even van opensprongen."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

De Amerikadeskundige ziet dat de armoede onder veel Amerikanen groot is. Hij noemt de slechte staat van veel trailerparken als voorbeeld. "Die caravans daar staan op instorten. Daar kan je gewoon een kwartier lang met je auto langsrijden."

De mensen die Post heeft gesproken benadrukken dat de democratische partij vroeger wel voor ze opkwam. "Nu wonen deze politici in grote villa's, waardoor mensen zich afvragen wat Washington nu voor ze doet. Nancy Pelosi (voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, red.) woont nu in een soort kasteel."

Verdeeldheid verscheurt families

De verdeeldheid onder Amerikanen is groter dan ooit. De cover van het boek van Post is daarom voor de helft rood en de helft blauw. "Twintig jaar geleden hadden, ter verduidelijking van de verkiezingsuitslag, de Democraten een blauwe kleur gekregen en de Republikeinen een rode kleur. Het had verder alleen maar een technische betekenis. Maar nu zeggen mensen dat ze uit een rode of blauwe familie komen." Post ziet dat de huidige politieke tweestrijd families verscheurt. "Er zijn niet veel gemengde families meer."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

60 procent van de Amerikanen geeft volgens Post aan dat ze het gezellig willen houden en niet over politiek willen praten bij verjaardagen of andere feestgelegenheden. "Praten over politiek is supergevoelig", voegt ombudsman Marianne van den Anker toe, die zelf familie in Amerika heeft. "De politieke onvrede proef je overal."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau