main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 december 2023 — 11:46

Eindelijk nieuw Europees migratiebeleid? ‘Het is nu of nooit’

Er gloort hoop op een doorbraak over nieuw Europees asiel- en migratiebeleid, meldt De Telegraaf. Na zeven jaar gesteggel hopen lidstaten deze week tot een akkoord te komen over het zogenoemde migratiepact. Brussel hoopt daarmee beter grip te krijgen op de asielinstroom.

Dat zou onder meer betekenen dat het aantal asielaanvragen in Nederland daalt, schrijft de krant. Met het pact wordt een begin gemaakt aan een eerlijke verdeelsleutel voor migranten. Landen die hun bijdrage niet willen leveren, kunnen hun deel afkopen voor 20.000 euro per asielzoeker.

Tot nu toe zaten de onderhandelingen muurvast, maar in aanloop naar de Europese verkiezingen is de druk toegenomen om tot een akkoord te komen. Brussel maakt zich op voor een vergadermarathon. “Het is nu of nooit”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani tegen de krant. CDA’er Jeroen Lenaers spreekt van “de laatste kans op een geloofwaardige Europese aanpak”.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Lidstaten zijn het over veel voorstellen eens, maar op details kan het ‘flink knetteren’, schrijft De Telegraaf. Het is de bedoeling dat met nieuw beleid migranten bij aankomst in Europa meteen worden gescreend en geregistreerd. Mensen uit landen die bijna nooit asiel krijgen, zoals Marokko en Tunesië, worden onderworpen aan een flitsprocedure en maximaal twaalf weken vastgehouden.

Ter Apel

Wie wordt afgewezen, mag Europa niet in. Nu is het zo dat ook kansloze asielzoekers terechtkomen bij aanmeldcentra in Europa, zoals die in Ter Apel. Daar houden ze plekken bezet voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld.

Met nieuw beleid is het ook de bedoeling dat er jaarlijks minimaal 30.000 mensen worden herverdeeld over de Unie. Eerder liepen onderhandelingen daarop stuk. Daarom is de maatregel in het leven groepen waarbij landen hun deel kunnen afkopen. Het onderdak bieden aan een asielzoeker kost Nederland gemiddeld veel meer dan de 20.000 euro die straks nodig is voor het afkopen van de opvang.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Azmani waarschuwt dat als lidstaten er nu niet uitkomen, het na de Europese verkiezingen alleen maar moeilijker wordt, vanwege het verwachte succes op de flanken. “De flanken, op zowel links als rechts, zijn niet gebaat bij een oplossing. Zij hebben beide baat bij de problemen.”

‘Typisch probleem om in Europa op te lossen’

Econoom Coen Teulings noemt het migratievraagstuk “een typisch probleem waar je alleen Europees uitkomt”. “De stromen gaan heel Europa door. Als je niet met alle Europese landen afspraken maakt, dan ben je kansloos”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Ook omdat in Nederland veel mensen denken dat je je van Europa minder moet aantrekken. Ik denk niet dat dat gaat werken.”

Lees ook: 

Statushouders versneld naar hotels door situatie in Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer