main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 december 2023 — 10:00

Tientallen Nederlanders slachtoffer van nepverhuurder: ‘Toen ik binnenkwam zag ik verhuisdozen staan’

Stel je voor: je bent op zoek naar een huurwoning en plots valt je oog op die ene ruimte, waar je al maanden naar zocht. Je komt in contact met de verhuurder en na een bezichtiging ziet die het helemaal zitten: jij wordt de huurder. Maar op de dag dat je de sleutel komt ophalen, is er niemand te bekennen. Het heet huuroplichting en dit jaar werden er zeker 170 mensen de dupe van, al ligt het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk hoger.

Het overkwam ook Salima Laghmiri. Zij zocht een woonruimte in Amsterdam en werd op Facebook benaderd door een vrouw die een studio aanbood in het centrum van de stad. De twee maakten meteen een afspraak. “Ze zou naar Duitsland verhuizen, waar haar vriend woonde”, vertelt Salima in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Toen ik binnenkwam, zag ik verhuisdozen staan. De vrouw was een beetje onrustig, maar vertelde dat ze naar iemand op zoek was en een match voelde met mij. Die voelde ik ook met haar. Het was een vriendelijke vrouw.”

Maar de vrouw liet meerdere mensen over de vloer komen voor een bezichtiging. Ook Pleun Hoppenbrouwers was volgens de zogenaamde verhuurder de gedroomde kandidaat. “Het klikte heel goed, we hadden leuke gesprekken. De bezichtiging was ook heel prettig. Er waren geen andere mensen aanwezig. Alleen de dame bij wie ik mocht bezichtigen, mijn moeder en ik.”

Ook toen Pleun de woning bezocht, stonden de verhuisdozen opgestapeld. “Van het bed was alleen het frame met het matras er nog. Al het beddengoed was eraf gehaald. Er lagen nergens accessoires, er stond nergens een vaas.” Diezelfde avond krijgt Pleun het verlossende berichtje: ze mag haar intrek nemen in de studio.

Fuck, we zijn de lul’

De vrouw stuurde meteen het huurcontract op. “Dat heb ik laten controleren door mijn werkgever. Ook mijn moeder en andere mensen hebben een oogje geworpen op het contract”, vertelt Pleun, die de huur van haar vorige woonruimte had opgezegd. “Ik had dus geen woonruimte meer.”

Salima: “Op de dag dat ik de sleutel zou krijgen, stond ik bij de woning en zat Pleun op de kade te wachten met haar moeder. We liepen naar elkaar toe en kwamen erachter dat we op dezelfde persoon aan het wachten waren. Toen dachten we meteen aan oplichting.” Pleun: “We keken elkaar aan en dachten: fuck. Wij zijn de lul.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Salima en Pleun zijn niet de enige die dit overkwam. De Fraudehelpdesk kreeg dit jaar 170 meldingen van verhuurfraude binnen, goed voor een schadebedrag van ruim 175.000 euro, al liggen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk hoger. Het vermoeden is dat niet iedereen aangifte doet. Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat één op de vijf respondenten (18,6 procent) is opgelicht of iemand kent die is opgelicht tijdens de zoektocht naar een huurwoning.

Zo werkt huurfraude

Ex-crimineel Ron weet als geen ander hoe oplichters te werk gaan. Hij is inmiddels op het rechte pad, maar laat voor dit programma een wel heel brutale manier van huurfraude zien. Voor de eerste stap neemt een oplichter polshoogte bij de woning. “Je zoekt de weg van de minste weerstand. Je probeert erachter te komen: is de woning wel echt leeg, of wordt er gewerkt door bijvoorbeeld mensen van de woningbouwvereniging?”

Ron gaat verder: “Je belt aan bij de buren en zegt dat je dochter een woning zoekt. ‘Volgens mij staat deze woning leeg. Kunt u mij meer vertellen?’ Mensen praten wel”, vertelt Ron. Als de buren bevestigen dat de woning leegstaat, breekt de oplichter in. “Dan verander je het slot en zet je de woning te huur.”

“Tegen de eerste persoon die komt kijken, zeg je: ‘Er komen zo nog meer mensen kijken, maar als je de woning wil hebben, is hij van jou’. De huurder moet dan wel één maand huur betalen en 1200 euro borg. Als dat is geregeld, overhandig je de sleutel en teken je het huurcontract. Je neemt campagne mee en brengt een toost uit. De mensen zijn helemaal happy en jij vertrekt.”

Met de sleutel in de hand beginnen de huurders argeloos met het witten van de muren en het snoeien van de heg. “Dan komt de eigenaar, die vraagt: wat ben jij nou aan het doen? Mensen ontdekken dat ze een kat in de zak hebben gekocht en schamen zich kapot. Het is zelfs zo erg, dat ze er vaak niet over praten en geen aangifte doen, precies wat een crimineel wil.”

Ron denkt dat steeds meer oplichters zich schuldig maken aan deze methode. “Iedereen zoekt een huis. Het is een markt die enorm roept. Daar maken criminelen dankbaar gebruik van.”

Schade

Salima en Pleun verloren ieder 2550 euro. “Ik kon het eerst nog niet helemaal geloven. Mijn moeder stond erbij en zei: nou, dit kun je vergeten”, vertelt Pleun. Al snel kwamen Salime en Pleun erachter dat de vrouw meer slachtoffers had gemaakt. Er werd een whatsappgroep opgericht, waar ze met elkaar in contact kwamen. “We hebben allemaal aangifte gedaan”, vertelt Salima.

Pleun ging nog een stap verder en ging zelf op zoek naar de oplichter. “Ik zocht de naam op op Facebook. Er stond een post onder haar naam: studio te huur in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Het was weer een toplocatie. Ik zocht vervolgens op Airbnb en kwam uit bij een woning in de Witte de Withstraat met precies dezelfde foto’s.”

Bij de advertentie stond ook een datum voor een bezichtiging. Twee weken later werd Pleun gebeld door de politie. Mede dankzij haar tip was de verdachte aangehouden. “Aangifte doen werkt”, zegt Pleun. Ze heeft goede hoop dat ze haar geld terugkrijgt.

Millennials komen maar moeilijk aan een huurwoning. De prijzen rijzen de pan uit en de concurrentie is dodelijk. Oplichters spelen maar al te graag in op deze situatie. Hoe kun je je hiertegen weren? Kijk deze aflevering of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

Eenzijdige ongevallen kosten twee levens op de A6 en A28

Op de A6 bij Almere Oostvaarders is een 30-jarige automobiliste uit Lelystad door een ongeval om het leven gekomen. Volgens Omroep Flevoland reed de vrouw…

Lees meer

Nederland heeft in EU bijna meeste campings per miljoen inwoners

Nederland is een van de grootste campinglanden van Europa. Frankrijk telt in absolute aantallen weliswaar de meeste kampeerterreinen, maar afgemeten naar de bevolkingsomvang staat Nederland…

Lees meer

Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot

Oekraïense drones hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Russisch munitiedepot vernield in de Russische regio Voronezj, die grenst aan het noordoosten van…

Lees meer

KNVB: minimaal 75.000 fans naar Dortmund voor halve finale EK

Supporters van het Nederlands elftal komen massaal naar Dortmund voor de halve finale van woensdagavond tegen Engeland op het EK. De KNVB rekent, na overleg…

Lees meer

Zes arrestaties in Schilderswijk en Laak bij rellen na wedstrijd, ook onrustig in Eindhoven en Den Bosch

De politie in Den Haag heeft in de nacht van zaterdag op zondag zes mensen aangehouden bij rellen na de EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije….

Lees meer

Vrouw (18) ernstig gewond door val uit rijdende auto in Breda

Een 18-jarige vrouw is zondagochtend vroeg ernstig gewond geraakt doordat ze uit een rijdende auto was gevallen. Het ongeluk gebeurde rond 04.20 uur op de…

Lees meer

Duizenden mensen demonstreren in Barcelona tegen massatoerisme

Duizenden mensen in Barcelona zijn zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren tegen het massatoerisme en de negatieve effecten daarvan op de drukstbezochte stad…

Lees meer

Politie bekogeld met vuurwerk in Schilderswijk Den Haag

De politie en Mobiele Eenheid zijn zaterdagavond in de Schilderswijk in Den Haag bekogeld met onder meer vuurwerk. Dat gebeurde nadat de sfeer na de…

Lees meer

Turkse en Nederlandse fans raken slaags in fanzone Berlijn

Vlak na de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Turkije (2-1) op het EK zijn in de fanzone van de UEFA bij de Brandenburger Tor…

Lees meer

Kwartfinale Oranje door 6,3 miljoen mensen op tv bekeken

Meer dan 6 miljoen mensen hebben zaterdagavond de EK-kwartfinale tussen Nederland en Turkije op NPO 1 gevolgd. Om precies te zijn keken gemiddeld 6,3 miljoen…

Lees meer

Politie Berlijn stopt mars Turkse supporters om ‘wolvengroet’

De politie in Berlijn heeft de feestelijke optocht van Turkse voetbalsupporters naar het Olympiastadion in de Duitse hoofdstad zaterdagmiddag korte tijd stilgelegd. De reden is…

Lees meer

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China’s omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in…

Lees meer

Berlijn sluit fanzones vlak voor kwartfinale Oranje om noodweer

De politie van Berlijn heeft vier uur voor de kwartfinale tussen Nederland en Turkije op het EK alle fanzones in de stad tijdelijk gesloten. Na…

Lees meer

Politie zet waterkanon in tegen demonstranten op kruising bij A12

De politie heeft een waterkanon ingezet tegen een groep activisten van Extinction Rebellion. De groep blokkeerde een kruising aan het begin van de A12 in…

Lees meer

Storm langs de kust een feit, meldt Weeronline

Op het weerstation in IJmuiden is het zaterdag tot storm gekomen, meldt Weeronline. “Een uur lang werd windkracht 9 gemeten, waarmee de eerste zomerstorm van…

Lees meer