Polygoonjournaal verkozen tot Nederlands erfgoed: ‘Fantastisch om te zien’
Het Polygoonjournaal heeft een UNESCO-status verkregen en behoort daarmee officieel tot het Nederlands erfgoed. "Het Polygoonbioscoopjournaal geeft een beeld van de 20e eeuw in Nederland, met een grote variëteit aan onderwerpen", zo is te lezen op de site van UNESCO.
Het Polygoonbioscoopjournaal draaide tussen 1924 en 1987. In al die jaren passeerden allerlei onderwerpen de revue. Het toonde typische Nederlandse tradities zoals het Friese Fierljeppen en volgde talloze rages met speelgoed of het Koningshuis. Ook werd verslag gedaan van taalles voor migranten.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ook zwaardere onderwerpen kwamen aan bod tijdens het Polygoonjournaal, zoals de vaccinatie tegen de griep, de Watersnoodramp van 1953 en natuurlijk niet te vergeten de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werd Polygoon gedwongen propagandistische filmpjes te maken voor de Duitse bezetter.
Philip Bloemendal
De hoogtij kwam daarna, met nieuwslezer Philip Bloemendal als hét gezicht - of eigenlijk de stem - van Polygoon. Tussen 1946 en 1986 was zijn iconische geluid te horen, dat zelfs door jongere generaties herkend wordt. "De karakteristieke voice-over van Philip Bloemendal voegt een laag toe aan de journaal-items", aldus UNESCO over de nieuwslezer.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
In de studio van Goedemorgen Nederland wordt enthousiast gereageerd op de "terechte" uitverkiezing van het Polygoonjournaal. "Ik probeer mij voor te stellen of mensen ook zo onderling met elkaar spraken", doelt CDA-Tweede Kamerlid Harmen Krul op de intonatie van Bloemendal. "Dit is fantastisch om te zien."