Ed Nijpels: ‘Hoe gaat Bosma met het staatsrechtelijke ethos om?’
Martin Bosma (PVV) werd met een nipte meerderheid verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ondanks de felle kritieken van tegenstanders over uitspraken uit het verleden, denkt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans denkt dat Bosma het "technisch kan", zegt hij in Op1.
De afgelopen jaren kende de Tweede Kamer niet altijd goed voorzitterschap, vertelt Voermans. "Je hebt iemand nodig die de nodige ervaring met zich meebrengt. Dat heeft Bosma." Technisch kan Bosma het bolwerken denkt de hoogleraar.
Toch zijn er veel twijfels of Bosma wel de juiste persoon is om de Tweede Kamer te leiden. Voormalig VVD-leider Ed Nijpels vindt het "een enorm merkwaardige afweging", zegt hij. "Ja, hij heeft het als ondervoorzitter prima gedaan. En we doen dat in een weegschaaltje met een aantal buitengewoon verwerpelijke uitspraken, en dat weegt dan tegen elkaar op. Nee, het principe moet zijn: zit je fatsoenlijk in de politieke wedstrijd? En je kunt je erop vaststellen dat Bosma zich niet fatsoenlijk verhoudt in de politieke wedstrijd."
Tekst gaat verder onder de X.
''Voor Bosma en voor Wilders geldt allebei dat discriminatie en de haat tegen de islam, en de merkwaardige opvatting over rechters, dat het in hun genen zit'', zegt @EdNijpels. ''Het ontbreekt aan een staatsrechtelijk ethos.'' #Op1 #EO #WNL pic.twitter.com/Wt0ViDvxMt
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) December 15, 2023
Verwerpelijke uitspraken
Nijpels benadrukt dat Bosma een aantal verwerpelijke uitspraken heeft gedaan. "Tot en met een initiatiefwet ingediend om 1,1 miljoen moslims in Nederland van het passief en actief stemrecht te beroven. Dat zijn toch geen fatsoenlijke voorstellen?"
"Voor Bosma en Wilders geldt allebei: die discriminatie en haat tegen de islam, de merkwaardige opmerkingen over de rechters, dat zit in hun genen", zegt Nijpels. "Je kunt wel even zeggen op papier: ik doe er even vier jaar niks aan, maar het gaat ook om staatsrechtelijke ethos. Hoe ga je daarmee om? En daar ontbreekt het aan."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Ook PvdA-wethouder in Amsterdam Marjolein Moorman is het niet eens met het voorzitterschap van Bosma. Zij hekelt net als Nijpels diverse uitspraken uit het verleden van Bosma. "Deze nieuwe Kamervoorzitter is wel de bedenker van de term: 'kopvoddentaks', of toen hij eerder verloor van Khadisja Arib (voorzitter van de Tweede Kamer in 2016 en won van Martin Bosma in 2017, red.) noemde hij het 'een nepparlement' en 'een zwarte dag'. Ik kan nog wel een hele reeks andere uitspraken noemen die ik niet heel fraai vind voor iemand die nu toch degene het parlement representeert en het symbool daarvan is."
Tekst gaat verder onder de X.
''Deze nieuwe Kamervoorzitter is wel de bedenker van een term als de kopvoddentaks'', zegt @MarjoleinMoor in #Op1. ''Toen hij verloor van Arib noemde hij het een nepparlement en een zwarte dag. Ik kan nog wel een reeks andere niet fraaie uitspraken noemen.'' #EO #WNL pic.twitter.com/ovKre7Ljrr
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) December 15, 2023
Humor
Bosma wordt geroemd om zijn humor, maar dat is niet voldoende om de Kamer te leiden, vindt Moorman. Ze refereert aan de grap die Bosma kort na zijn installatie als voorzitter maakte. "Je kan af en toe een leuk grapje maken, al moet je je afvragen of het een leuk grapje is als je zegt dat iedereen die niet voor je heeft gestemd wordt gekort op je spreektijd. Ik vind het niet zo heel sjiek om dat op zo'n moment meteen zo'n soort grapje te maken, als je juist de boel bij elkaar moet houden."
Ondanks de vele kritiek, geeft Bosma aan zich neutraal op te stellen als voorzitter. "Bosma was ook altijd de man die zei, en dat zat ook wel wat in: eigenlijk moet de Kamervoorzitter uit de oppositie komen", zegt Voermans. "Of hij dat wel of niet is weten we nog niet natuurlijk, maar we moeten hem maar geloven als hij zegt dat hij echt Kamervoorzitter wil zijn."