main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 december 2023 — 14:41

Pensioenfondsen houden hand op de knip, veel ouderen de dupe

Eén op de drie pensioenfondsen gaat de uitkeringen voor 2024 niet indexeren, meldt De Telegraaf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Pensioenfederatie. In januari dit jaar zat er bij vrijwel alle pensioenfondsen nog een forse verhoging in die meestegen met de inflatie. De prijzen stijgen nu nog steeds, maar veel pensioenfondsen gaan daar voor volgend jaar dus niet meer in mee.

Van de 70 fondsen die al hebben besloten over de indexatie, zit er bij 25 fondsen geen indexatie bij voor werknemers en gepensioneerden in 2024. De reden voor veel pensioenverstrekkers is dat zij willen sparen voor de hervorming van het pensioenstelsel. Er moet dan genoeg in de kas liggen om de boel ook in het nieuwe stelsel eerlijk te verdelen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Vrijwel alle pensioenfondsen zijn aangesloten bij de Pensioenfederatie. Voorzitter Ger Jaarsma zegt dat “waar vorig jaar pensioenen fors verhoogd konden worden na een jarenlange stilstand, het beeld voor 2024 heel uiteenlopend is”.

De verhogingen van de pensioenen zijn afwisselend en gaat van nul tot acht procent. “Verhogen lijkt logisch, omdat iedereen de inflatie in de portemonnee voelt.” Maar bij veel pensioenfondsen gaan de pensioenen in 2024 dus niet omhoog.

“Het belang van het opbouwen van een pensioen is wel overduidelijk”, zegt ANWB-CEO Marga de Jager in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker als je kijkt naar de gigantische hervorming die eraan zit te komen, dat is een mega-operatie. Ik kan mij goed voorstellen dat het voor veel Nederlanders onzeker is wat dit voor hun persoonlijk gaat betekenen. Je moet er steeds meer zelf voor zorgen dat je voldoende geld opbouwt om later het leven te leiden wat je graag wilt hebben.”

Lees ook:

Annemarie van Gaal pleit voor afschaffen AOW: ‘Is een bureaucratisch gedrocht aan het worden’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Kijk de laatste aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer