Annemarie van Gaal pleit voor afschaffen AOW: ‘Is een bureaucratisch gedrocht aan het worden’
Telegraaf-columnist Annemarie van Gaal pleit voor het afschaffen van de AOW. "Ik zou de AOW willen omruilen voor een basisinkomen waar mensen niet op worden gekort. We moeten ervoor zorgen dat we een ander systeem optuigen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Als je nu een AOW hebt, word je gekort op het moment dat je gaat samenwonen. Het wordt volgens Van Gaal mede daardoor te ingewikkeld om de AOW uit te keren zoals we het nu doen. "Een oudere vrouw die met twee vriendinnen wil samenwonen in haar te grote woning, worden gekort en verliezen alle drie hun zorgtoeslag en hun aanvullend partnerpensioen. Dat scheelt ze zo 1.500 á 1.600 euro per maand als ze met zijn drieën gaan samenwonen. Daar moeten we vanaf."
"Ik denk dat het heel goed zou zijn om een basisinkomen te introduceren", gaat Van Gaal verder. "Eigenlijk zou ik dat al vanaf 60 jaar doen en voor zwaardere banen eventueel een groter basisinkomen. Zodat zij al gefaseerd zelf hun eigen pensioendatum kunnen bepalen." De Telegraaf-columnist zegt dat mensen dan zelf kunnen kijken of ze nog een dag in de week willen werken en extra geld willen verdienen. Ze wil daarmee de nieuwe generatie ouderen aanspreken.
"Het AOW is een soort basisinkomen en is uniek in de wereld. Iedereen krijgt het, of je nu hebt gewerkt of niet. Dat bestaat verder eigenlijk nergens", reageert Europa-correspondent Stefan de Vries. "Maar het is ingewikkeld. Je zou die regels weg kunnen halen, dan krijg je misschien wel een veel efficiënter en goedkoper systeem."
Tekst gaat verder onder de X:
Topondernemer Annemarie van Gaal pleit voor het afschaffen van de AOW. Zij ziet liever een basisinkomen vanaf 60 jaar, waar mensen niet op worden gekort. "Mensen kunnen meer dan je denkt. Waarom zou de overheid voor alles verantwoordelijk moeten zijn." #WNL pic.twitter.com/rqwq7v12uv
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) December 12, 2023
'Oude bejaardentehuizen willen we niet meer'
Van Gaal zegt dat mensen meer zelf kunnen dan we soms denken. "Waarom zou de overheid voor alles verantwoordelijk moeten zijn? Alles wat de overheid doet, gaat resulteren in enorme bureaucratische bergen, regelingen en extra kosten. Iedereen zegt dat de bejaardentehuizen van vroeger terug moeten komen. Maar dat is de oplossing helemaal niet, dat willen we niet meer."
"Er wordt in de politiek flink gekeken hoe we de ouderenzorg inrichten", zegt parlementair journalist Tessa van Viegen. "De PVV pleit voor de terugkeer van bejaardentehuizen, maar in verkiezingstijd werd ook gesproken over het zorgbuurthuis, een initiatief van de SP."
"Dat is een combinatie van een bejaardentehuis en het wonen met vrienden", vervolgt Van Viegen. "Daar heeft iedereen een eigen appartementje, met een gemeenschappelijke eetkamer waar je met elkaar kan eten of een spelletje kan doen. Het is een bejaardentehuis 2.0."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Van Gaal zegt dat deze optie beter past bij de huidige generatie ouderen. "Voor sommige mensen is het bejaardentehuis misschien een oplossing, maar ik denk dat de meeste mensen toch de regie liever in eigen hand houden en desnoods met elkaar een groter huis huren en het zelf regelen."
Ook onder immigranten ziet Van Gaal dat het huidige AOW-systeem erg ingewikkeld is. "Alle immigranten die hier komen hebben een deel van hun leven niet in Nederland gewoond, waardoor ze worden gekort op hun AOW. Als zij straks 67 zijn, krijgen ze dus geen volledige AOW. Maar dat wordt dan weer aangevuld met allerlei toeslagen en regelingen. Het is een bureaucratisch gedrocht aan het worden."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Woningnood opgelost door schrappen AOW?
Van Gaal denkt dat het afschaffen van de AOW een enorm positief effect kan hebben op de huidige wooncrisis. "In sociale huurwoningen wonen best veel mensen met een bijstandsuitkering of een andere uitkering. Zij gaan niet samenwonen, omdat ze anders gekort worden", legt de Telegraaf-columnist uit.
"In een sociale huurwoning wonen gemiddeld 1,4 mensen. In een koopwoning wonen gemiddeld 2,8 mensen. Want als je een vast salaris hebt, word je niet gekort", vervolgt Van Gaal. "Als we per woning net zoveel mensen in een sociale huurwoning zouden hebben als in een koopwoning, dan zou het woningtekort in Nederland opgelost zijn. Dan zouden we zelfs 350.000 woningen over hebben."
Nieuwe pensioenwet
Van Gaal is daarnaast voorstander van de Wet toekomst pensioenen, terwijl deze nieuwe wet in de Kamer een omstreden voorstel is. "Ik vind dat eigen potje goed in de nieuwe pensioenwet, omdat je dan ook in de toekomst zelf meer maatwerk zou kunnen doen. Dan zou je kunnen besluiten om langer door te werken of eerder te stoppen."
Veel werkgevers weten nog niet wat hun te wachten staat door deze nieuwe wet. "Het is ook zo ingewikkeld. En we weten nog niet precies hoe die nieuwe pensioenwet precies uitgevoerd gaat worden. Ik denk dat de pensioenfondsen dit moet oppakken en mensen moeten uitleggen wat er gaat veranderen en wanneer."