Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hebben werkgevers gelijk om loonstijgingen te beperken? ‘Geen dramatische situatie, maar een waarschuwing’

Forse loonstijging is als muziek in de oren voor werknemers, maar voor werkgevers klinkt het als een vals orkest. Vandaar hun oproep om te stoppen met het blijven opkrikken van salarissen. "We zijn nu niet in de situatie dat wij in een groot drama terecht zijn gekomen, maar ze waarschuwen om het niet te ver te laten doorslaan", zegt hoofdeconoom ING Marieke Blom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het komende jaar gaan de lonen hoe dan ook stijgen. Volgens Blom is het niet zo dat bedrijven daarvoor willen liggen. "Zij geven aan om het niet nog een keer zoveel extra te laten stijgen", zegt zij.

'Waanzinnige' loonstijging

Het afgelopen jaar is het salaris gemiddeld met 7 procent gestegen. "Dat is waanzinnig", reageert de econoom. Daartegenover staat de inflatie, die was het afgelopen jaar ook erg hoog. Heel gek is het dus niet dat de salarissen zo zijn gestegen. "Je moet een evenwicht zien te bewaren. Als je te weinig loonstijging hebt, zijn de winkels ook leeg. Dat snappen bedrijven heel goed."

Aan de andere kant kan een te hoge salarisverbetering concurrentie met het buitenland dwarsbomen. "Bedrijven zeggen ook dat als er continu druk op hun winst staat, zij weinig ruimte over hebben om te investeren."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Bedrijven maken zich mede om die reden zorgen over hoe het volgende economische jaar eruit komt te zien. Wat ook meespeelt is dat veel bedrijven grote voorraden hebben die zij niet meer kunnen slijten of die tegen een lagere prijs moeten verkopen.

Ziekteverzuim en investeringsklimaat

Blom zegt dat veel bedrijven twee investeringen voor ogen hebben. Een daarvan is het aanpakken van het ziekteverzuim. "Dat is enorm opgelopen de afgelopen tijd en daar maken bedrijven zich zorgen over." Bedrijven willen bijvoorbeeld investeren in het verbeteren van processen of om ervoor te zorgen dat de werkdruk van het personeel afneemt.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Tegelijkertijd willen ondernemers dat Nederland een aantrekkelijk plek moet blijven voor bedrijven om in Nederland zaken te willen doen, zegt Blom. Denk aan het aanschaffen van een bedrijfshal of nieuwe vrachtwagens. "Dat willen ze alleen doen als ze zien dat ze hier goed geld kunnen verdienen. Daarin zijn we afhankelijk van onze concurrentiepositie met het buitenland."

Winkelstraten straks leeg?

Het is "reëel" dat de continue loonstijging sommige bedrijven de kop gaat kosten. Al helemaal als zij hun voorraden niet verkocht krijgen. "Je ziet dat het aantal faillissementen geleidelijk aan, aan het oplopen is, maar wij komen niet zomaar in een enorme economische storm terecht", aldus Blom.

Dat betekent niet dat de oproep van het bedrijfsleven onterecht is. Blom zegt dat het "een beetje koorddansen" is. "De tegenstelling tussen werknemers en werkgevers is een schijntegenstelling. Je moet samen proberen op het goede niveau te zitten, waardoor bedrijven succesvol zijn en veel mensen een goed salaris kunnen betalen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau