main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2023 — 11:27

Handhaving van AI moet beter volgens de EU, de vraag is hoe

Artificiële intelligentie (AI) maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven. Maar regelgeving over wat wel en niet mag is er nog nauwelijks. Laat staan handhaving, ziet tech-expert Ben van der Burg. “Met Europese wetten op het gebied van technologie zijn wij best vooruitstrevend”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we handhaven dat eigenlijk niet zo goed.”

Aan ChatGPT vragen om een sinterklaasgedichtje te maken is vrij makkelijk. Toch kleven er volgens Van der Burg ook nadelen aan zulke AI-platformen, die worden getraind aan de hand van algoritmes. “Omdat iedereen het kan gebruiken – honderd miljoen mensen gebruiken het per week – wordt er ook gevaarlijke software mee gemaakt, zodat ze kunnen hacken”, vertelt de tech-expert. “Er wordt ook heel veel desinformatie gemaakt op een gevaarlijke manier.”

Dat er gevaren kleven aan de opkomst van AI ziet ook de Europese Unie in. Daar wordt druk gewerkt aan nieuwe wet- en regelgeving. De vraag is alleen hoe die er uit moet komen te zien en hoe er moet worden gehandhaafd. Van der Burg denkt dat het zo moeilijk is, “omdat het heel erg subjectief is”.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

Piramide van gevaar

De EU baseert zich op een piramide als het gaat om veiligheid, legt Van der Burg uit. Onderaan staan onschuldige platformen, zoals muziekstreamingdienst Spotify die je voorkeuren voorschotelt die gebaseerd zijn op je luistergedrag, of een spamfilter. “Dat is veilig, daar hoef je weinig aan te doen.”

Bovenaan in de piramide staan zaken die gevaarlijk zijn en waar streng op gecontroleerd wordt, vertelt Van der Burg. Als voorbeeld noemt hij gezichtsherkenning. Wanneer je op straat loopt en je gezicht wordt herkend, lijkt er nog weinig aan de hand. Maar wanneer je dan door rood licht loopt, omdat er niemand op straat is en je plots een bekeuring krijgt, dan is het een heel ander verhaal. “Europa zegt: dat willen we niet hebben”, aldus Van der Burg.

Er is discussie over waar je de grens mag trekken, zegt Van der Burg. “Stel je voor dat je een crimineel bent en je wordt gezocht. Mag het dan wel?”, vervolgt hij. “Veel mensen zeggen dat je het dan wel moet toelaten en anderen zeggen van ‘nee, je moet eerst aangeven dat ik op die plek ga controleren en dán mag het pas’. Daar is nog discussie over. Of het bij een crimineel wel mag en wat voor voorzorgsmaatregelen je doet.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug op NPO Start.

Meer transparantie nodig

Europa wil aandringen op meer transparantie, zegt Van der Burg. Zo moeten bedrijven bijvoorbeeld duidelijk maken waar hun algoritmes zich op baseren. Als voorbeeld noemt hij het afsluiten van een autoverzekering die plots vijftig procent duurder is geworden. Van der Burg nam contact op met zijn verzekeringsmaatschappij. “Zij kon mij niet vertellen aan de telefoon waarom mijn verzekering vijftig procent duurder was. Dat komt doordat een algoritme allemaal criteria heeft die niet inzichtelijk zijn.”

Dat moet dus anders als het aan de EU ligt. De vraag is hoe je zorgt dat mensen veilig blijven en technologie niet met ons aan de haal gaat, maar ondertussen ook zorgt dat bedrijven kunnen blijven innoveren. Volgens Van der Burg is de EU vrij vooruitstrevend als het gaat om wetten op het gebied van technologie, maar stokt het met het handhaven ervan.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie onmisbaar voor politie: ‘We kunnen meer mensen achter de tralies krijgen’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer