Bedrijven dreigen om te vallen door stijgende lonen: ‘Toekomst niet uit het oog verliezen’
Werkgeversvereniging AWVN trekt aan de bel: bedrijven kunnen niet langer volhouden de stijgende lonen te betalen. Dat maakt AWVN samen met VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag bekend in de Arbeidsvoorwaardennota.
Veel ondernemers staat het water aan de lippen. Met een gemiddelde loonstijging van 7,1 procent blijven investeringen vaak uit. Die zijn juist nodig, anders vallen bedrijven bij bosjes om. "Het is niet zozeer dat wij zeggen dat de lonen niet verder zouden moeten stijgen. Maar we zeggen vooral de toekomst niet uit het oog te verliezen", zegt AWVN-directeur Raymond Puts in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
'Zorg dat bedrijven kunnen blijven investeren'
Puts ziet dat cao-onderhandelingen tegenwoordig bijna alleen nog maar over lonen gaan. Dat is een belangrijke zaak, maar volgens de bestuursman moeten die gesprekken over veel meer gaan. Daarom pleit hij ervoor het oog op de toekomst te richten. "Zorg dat bedrijven kunnen blijven investeren, zodat ook in de toekomst die loonstijging mogelijk is."
Puts vindt dat loonontwikkelingen moeten aansluiten bij de mogelijkheden die er op dat moment in de sector en bij bedrijven zijn. Waar het beter gaat kan loonontwikkeling plaatsvinden en waar het minder gaat "moeten we oog voor hebben".
Opleiden en ziekteverzuimbestrijding
Wat volgens Puts vooral moet gebeuren is "meer aandacht voor opleiden en ziekteverzuimbestrijding". Dat zijn volgens hem twee belangrijke thema's. Hij legt uit: "Laten we blijven investeren in ontwikkeling. We hebben grote transities te doen als het gaat over klimaat of digitalisering. We zitten ook met uitdagingen in de zorg en het onderwijs."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Daarnaast ziet de directeur dat het ziekteverzuim in Nederland zeer hoog is. "Het hoogste in de afgelopen 20 jaar", benadrukt hij. "Om daar meer aandacht voor te hebben is goed voor de mensen en uiteindelijk ook voor bedrijven."
Politiek
Hoe ze in Den Haag omgaan met dit vraagstuk is verschillend. Sterker nog, de partijen die potentieel gaan regeren liggen op dit vlak ver uit elkaar. Zo is Pieter Omtzigt (NCS) geen groot voorstander van het fors verhogen van het minimumloon. Daarentegen waarschuwt Geert Wilders (PVV) voor armoede en komt hij op voor laagverdieners. "De financiën zijn echt wel een ding", reageert parlementair verslaggever van WNL Tessa van Viegen.
Tijdens de verkiezingscampagne sprak Van Viegen veel ondernemers. "Die zeiden allemaal dat als het minimumloon fors omhoog gaat, zij dat niet meer trekken en failliet gaan. Dat is iets waar je als Nederland ook niks aan hebt. Daar moeten ze kritisch op zijn. Ook in de formatie is dit een punt van gesprek."