Ruime meerderheid scholieren heeft bijbaan: ‘Dan is er minder investering in je intellectuele ontwikkeling’
Twee derde van de scholieren van 15 jaar of ouder heeft een bijbaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is volgens leraar en lerarenopleider Ton van Haperen niet per se een positieve ontwikkeling. "Daardoor investeer je minder in je intellectuele ontwikkeling", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Supermarkten mogen in hun handjes wrijven. Dat is namelijk de plek waar scholieren het vaakst hun centjes bij elkaar schrapen, op de voet gevolgd door de horeca. Ook krantenwijken of andere bezorgservices zijn populair onder jongeren.
Daarnaast werken scholieren liever doordeweeks in de avond dan in het weekend, maar als zij dan toch in het weekend moeten werken, dan bij voorkeur op de zaterdag. Iets anders wat opvalt is dat mbo'ers meer werken dan scholieren in het voortgezet onderwijs. Mbo'ers werken bijna dubbel zo veel, met 23 uur in de week. Scholieren werken gemiddeld elf uur in de week.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
'Minder investering in intellectuele ontwikkeling'
Ton van Haperen is docent economie aan het Rythovius College in Eersel. Ook op zijn school hebben veel leerlingen een bijbaan. Hij beschouwt het als "heel veel aandacht voor welvaart op korte termijn en minder voor een investering in jezelf".
Van Haperen legt uit: "Als je werkt leer je wat, maar niet zo veel als van wereldliteratuur, wiskunde of wat anders." Hij snapt dat scholieren een hoop willen, maar niet alles tegelijk kunnen. "Als jongeren steeds meer werken omdat ze graag luxe willen en leuke dingen willen doen, dan verwijt ik ze dat niet. Maar het betekent wel dat je daardoor minder investeert in je intellectuele ontwikkeling."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
De docent, die ook lesgeeft op de universiteit, verbaast zich ook over deze ontwikkeling gezien het aantal burn-outs onder jongeren. "Dat kan eraan liggen dat jongeren alles tegelijk willen. Zoals geld verdienen, op vakantie gaan, een goede baan willen en jezelf willen ontwikkelen", somt Van Haperen op. "Niet alles kan. Je moet een keuze maken en daar bewust achter staan. Het lijkt wel of dit mensen een beetje overkomt."
"Als je wilt dat mensen zich ontwikkelen, dan is dat een investering. En een investering betekent een offer", zegt Van Haperen.