Afzwaaiend Kamerlid Anne Kuik (CDA) blikt terug: ‘Je bent je eigen psycholoog’
CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik is een van de parlementariërs die vandaag afzwaait. Het is de laatste keer dat de 'oude' Tweede Kamer samenkomt. "De knop moet meteen om. Je weet dat dit bij het vak hoort", zegt Kuik in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Kuik stond op de tiende plaats van de kiezerslijst van het CDA. De christendemocraten bleven na de verkiezingen steken op 5 zetels, wat betekent dat er geen plek is voor Kuik in de Tweede Kamer. Kuik vindt het jammer, maar hield er al rekening mee. "Ik zag het ook in de peilingen ook, dus ergens in je achterhoofd denk je dat het anders kan aflopen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Lachgasverbod
De CDA'er heeft zes-en-een-half jaar in de Kamer gezeten en is trots op wat zij heeft bereikt. Zo is zij er mede verantwoordelijk voor dat het lachgasverbond werd ingewilligd. Op het vlak van prostitutie en mensenhandel heeft zij het voor elkaar gekregen dat het strafbaar is geworden als mensen gedwongen worden dit soort werk te verrichten.
"Ik zie ook onderwerpen die ik nog wil afmaken", doelt Kuik op het verbieden van online gokken. "Dat we dat zo hebben laten lopen, dat wil ik terugdraaien. Dat is nu niet meer aan mij."
'Je bent je eigen psycholoog'
Iets wat Kuik in haar tijd als Kamerlid is tegengevallen zijn de vele reacties die zij kreeg op haar optredens. "Op een gegeven moment ben je je eigen psycholoog", zegt ze. "Je krijgt zoveel reacties, daar zit ook een hoop gekkigheid en haat bij. Dat moet je wel kunnen scheiden. Wat is serieuze kritiek en wat zijn de anoniempjes die laf commentaar geven."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
De serieuze mails ziet Kuik als onderdeel van haar vak, maar "dagelijks duizenden mails" doorspitten is iets waar zij niet aan toe kwam. "Dat viel mij tegen. Ik heb geen ministerie achter me om dat allemaal te verwerken. Daar moet je keuzes in maken."
Vertegenwoordiger van jongeren
Toen Kuik als 31-jarige in de Kamer kwam presenteerde zij zich als iemand die de jongere generatie vertegenwoordigde. "Dat hebben wij als overheid af en toe laten lopen. We hebben te weinig normen neergezet om ook jongeren te beschermen."
Zij doelt onder meer op drugsgebruik en het normaliseren daarvan. "Ik vond het een uitdaging om jongeren aan te spreken. Dat je sommige dingen beter niet kan doen, want het heeft heel veel gevolgen."