Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politiecapaciteit staat onder druk: ‘Er zit geen pauzeknop op veiligheid’

Matthijs Meulblok

De politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn. "Criminaliteit stopt niet. Er zit geen pauzeknop op de veiligheidsvraag", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kooiman pleit voor snelle keuzes om de politiebasis te verstevigen.

Een eindeloos formatieproces van een nieuw kabinet zal de politiecapaciteit en de kwaliteit van de politie niet ten goede komen, denkt Kooiman. "Ik maak mij ernstig zorgen als deze formatie lang gaat duren", zegt ze.

De politie staat onder grote druk en de vraag is enorm. "Je hebt enerzijds de cybercriminaliteit die steeds meer toeneemt. Maar er zijn ook heel veel verwarde personen en bijvoorbeeld explosies zoals in Rotterdam op klaarlichte dag. Ook de enorme ondermijning is een groot aandachtspunt", aldus Kooiman. Als voorbeeld noemt ze de recente drugsafgravingen in Noord-Brabant en de vele drugslabs die in het zuiden van het land worden opgerold.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Het capaciteitstekort heeft ook tot gevolg dat de wijkagent steeds minder zichtbaar wordt. "De afspraak is politiek gezien dat zij tachtig procent in de wijk zijn en twintig procent ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld noodhulp. Je ziet dat er zoveel vraag is rondom demonstraties, evenementen, ME-inzet en noodhulp, dat deze wijkagenten eigenlijk niet meer in hun wijk te vinden zijn", vertelt Kooiman. "Daarmee verlies je de oren en ogen in de samenleving en dat is zeker in tijden van deze maatschappelijke onrust iets dat je niet moet willen."

Mogelijk pas in 2028 op niveau

"De toename van zorgen voor de veiligheid in Nederland en de vraag die dat heeft op de politieorganisatie is echt enorm. Als je kijkt naar de komende jaren, dan zouden we op politiesterkte moeten zijn in mogelijk 2028. Maar ik moet het nog zien", verzucht de voorzitter van de Politiebond. Het is volgens haar nog maar de vraag of de politie de vraag in 2028 aan zal kunnen.

Voor Kooiman is het van belang dat de werkdruk snel omlaag gaat bij de politie. "Mensen vallen uit, de mentale blessures zijn echt enorm in de politieorganisatie en mensen stromen ook uit naar ander werk omdat de werkdruk zo toeneemt."

Eerder maakte Het Misdaadbureau deze podcast over het gebrek aan politiecapaciteit en de gevolgen ervan in de samenleving.

Meer investeren

Kooiman pleit voor snelle investeringen binnen de politie. "Ik denk dat je heel erg moet kijken naar het behoud van politiepersoneel. Dus zorgen dat ze goed getraind aan die frontlinie kunnen optreden." Momenteel wordt er veel geld beknibbeld op het politieonderwijs en dat gaat ten koste van de kwaliteit, stelt ze. Betere opleidingen en doorstroommogelijkheden moeten het werk volgens haar aantrekkelijk houden.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering nu terug op NPO Start.

Ook moet er worden gekeken naar andere manieren om politiepersoneel te werven. Kooiman vertelt: "Er zijn verschillende mogelijkheden, maar ook diverser opleiden is noodzakelijk, zodat mensen direct aan de slag kunnen op belangrijke thema's, zoals cybercriminaliteit of verwarde personen. Zo kunnen we de onderzoeken en de recherchecapaciteit beter organiseren."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau