main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
30 november 2023 — 18:55

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

Het ziekenhuis in Leiden zit daar niet om te springen. Dan haal je een goed functionerend onderdeel weg uit het ene ziekenhuis, terwijl het andere ziekenhuis de zorg weer moet opbouwen. Dat gaat kwaliteitsverlies opleveren voor de specifieke groep patiënten, waarschuwt het LUMC. De advocaat van het ziekenhuis beschuldigt minister Kuipers van “een queeste” om de zorg opnieuw in te richten door te “kwartetten” met behandelingen.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder gewaarschuwd dat het LUMC zijn status als academisch ziekenhuis kan verliezen als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Dat zou slecht zijn voor de kwaliteit van alle zorg in dat ziekenhuis.

Rotterdam en Groningen

Minister Kuipers wil de kinderhartchirurgie concentreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMCG in Groningen. Dat moet de kwaliteit verbeteren. De twee andere centra, Leiden/Amsterdam en Utrecht, dreigen het recht te verliezen om die operaties uit te voeren. Kuipers’ voorganger Hugo de Jonge wilde de ingrepen juist concentreren in Rotterdam en Utrecht, tot woede van onder meer de noordelijke provincies. De bodemprocedure van donderdag gaat over de vraag of minister Kuipers de juiste procedure heeft gevolgd bij zijn besluit.

Ook het UMC Utrecht was naar de rechter gestapt. Dat ziekenhuis zegt dat het nieuwe plan slecht is voor de reistijd van patiënten en hun ouders. Kinderen uit bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Arnhem of Roermond zouden dan naar Groningen moeten voor een operatie. Reistijd is voor het UMCG juist een argument om het centrum daar open te houden: “Het maakt nogal een verschil of je in Leiden ziek wordt of in Oosterhoogebrug.”

De rechtbank in Utrecht doet op 11 januari schriftelijk uitspraak.

Lees ook:

Teleurstelling bij kinderhartcentra over besluit rechter

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer