Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit
De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt “substantieel” te verbeteren.
Eerder dit jaar belandde de economie al in een recessie. Daarvan is namelijk sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. De kenners bij de bank denken dat er in het slotkwartaal wel sprake zal zijn van enige groei. Dat baseren ze onder meer op cijfers van de pinbetalingen en geldopnames bij ING. Die lieten in oktober alweer een flinke stijging zien.
Maar over heel 2023 bezien rekenen de kenners op slechts 0,2 procent groei, beduidend minder dan de plus van 4,3 procent van vorig jaar. Volgend jaar zou de economie dan met 0,7 procent moeten groeien en in 2025 met 1,6 procent. Met deze voorspellingen zijn de deskundigen bij ING iets optimistischer dan economen van ABN AMRO, die eerder deze week 0,6 procent groei voor volgend jaar raamde en 1,1 procent voor 2025.
De prognoses van beide banken wijzen echter niet op uitbundige economische groei. “Dat komt voornamelijk door de verwachte krimp in de investeringen, veroorzaakt door de verzwakte wereldconjunctuur en gestegen financieringskosten.”
Inflatie in 2024 naar 2 procent
Volgens ING gaat de inflatie in 2024 wel richting de 2 procent. Daarmee zou de prijsstijging volgend jaar halveren ten opzichte van het gemiddelde niveau van dit jaar. In combinatie met de hogere loonstijgingen zal dit de koopkracht aanjagen. Op Prinsjesdag had het demissionaire kabinet ook al diverse nieuwe maatregelen aangekondigd gericht op het vergroten van de koopkracht van met name lage en middeninkomens. Daardoor houden huishoudens volgend jaar waarschijnlijk weer wat meer geld over om te besteden.
De laatste maanden meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overigens al inflatiecijfers die ver onder de 2 procent liggen. Er was zelfs even sprake van negatieve inflatie. Maar volgens ING geven die cijfers een vertekend beeld omdat ze erg worden beïnvloed door de extreem hoge variabele energietarieven van september en oktober vorig jaar. Bijvoorbeeld de prijzen van boodschappen in de supermarkt gaan volgens de laatste CBS-cijfers nog steeds behoorlijk omhoog.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer