main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 27 november 2023 — 22:22

Wilders als leidende factor in formatie leidt tot spanningen binnen NSC: ‘Het kan tot een explosie komen’

Volgens parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen leidt de kwestie-Wilders binnen de partij van Pieter Omtzigt Nieuw Sociaal Contract tot grote spanningen. “Er zit een groot aantal mensen in die partij die de rechtsstaat hoog in het vaandel hebben staan. Het kan tot een explosie komen”, aldus Klaassen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. 

Klaassen denkt dat Omtzigt op dit moment hoofdzakelijk ‘baalt’ van de eerste kink in de kabel die zich heeft voorgedaan in het formatieproces. PVV-senator Gom van Strien, die was aangesteld door Wilders als formateur, stapte maandag op, vanwege onrust die was ontstaan na een artikel van NRC. Daaruit bleek dat hij wordt beschuldigd van fraude door zijn oude werkgever, die aangifte tegen hem heeft gedaan. Van Strien ontkent de aantijgingen.

Luister de podcast:

Kikkers in de kruiwagen

“Omtzigt wil vooral snel beginnen met formeren en het over de inhoud hebben”, zegt Klaassen. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vult aan: “Omtzigt koerst al langere tijd af op een zakenkabinet. Ik vermoed dat hij hoopt dat de PVV onderdeel wordt van zo’n kabinet, maar dan bijvoorbeeld geen bewindspersonen levert. Op deze manier zou hij intern de boel kunnen sussen.” Door snel door te praten over de inhoud zou Omtzigt dus de ‘kikkers in de kruiwagen’ kunnen houden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Toch denkt Klaassen dat de vorm van een zakenkabinet zonder PVV-bewindslieden nog niet voldoende zal zijn voor een aantal NSC-leden. “Als je kijkt naar hoe de PVV in Limburg regeert, dan moesten ze eerst een soort contractje afsluiten om de moreel ethische bezwaren van andere partijen te beteugelen.”

Met andere woorden: de PVV’ers moesten beloven hun toon te matigen. “Wellicht zou er ook zo’n contractje voor PVV’ers in de landelijke politiek moeten komen om de gemoederen te sussen.”

Campagne

Hoewel Omtzigt snel lijkt te willen beginnen aan inhoudelijke gesprekken, lijken partijen zoals de VVD en GroenLinks-PvdA nog in campagnemodus te steken. “Ze vallen elkaar constant aan en Wilders doet daar overigens ook aan mee. Ze moeten óf nog wennen aan de verkiezingsuitslag óf ze denken dat er snel nieuwe verkiezingen aankomen”, zegt Klaassen.

Lees ook: 

Verkenner Gom van Strien stapt op: ‘Een gek last minute-besluit dat Wilders wilde voorkomen’

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer