Politie wil meer autowrakken optakelen om misdrijven op te lossen: ‘In het allerergste geval zit er nog iemand in de kofferbak’
In ons land liggen volgens de politie ‘tientallen autowrakken’ in het water die vanwege de hoge kosten niet worden geborgen. Volgens Jaap Nijgh, operationeel coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ), kunnen de autowrakken gelieerd zijn aan een misdrijf: "In het allerergste geval zit er nog iemand in de kofferbak." Dat zegt hij tegen de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
Het LTOZ weet tientallen autowrakken te liggen. Volgens Nijgh bestaat de mogelijkheid dat ze afkomstig zijn van diefstal of gebruikt zijn bij een plofkraak of een misdrijf. Het zou de politie dus een heleboel nieuwe informatie op kunnen leveren. "De vaarwegbeheerder is vaak Rijkswaterstaat en die stelt zichzelf meestal de vraag: is dit gevaarlijk voor de scheepvaart? Als het antwoord 'nee' is, dan gaan ze het voertuig niet bergen", vertelt Jaap Nijgh. "Dat heeft te maken met de kosten. Als je een voertuig moet bergen met een kraan dan kost dat zo’n 300 euro per uur."
Luister hieronder naar de podcast:
Rijkswaterstaat bevestigt dat zij niet zomaar alle autowrakken uit het water kunnen takelen. Een woordvoerder legt uit: "Zolang de scheepvaart er geen last van heeft, blijven de wrakken daar gewoon liggen totdat we onderhoud plegen. Als we een opschoonactie houden, kunnen er soms wel tien auto’s gevonden worden."
'Onverstandig dat politie niet altijd aanwezig is bij opruimacties'
De politie zou graag aanwezig willen zijn als Rijkswaterstaat auto’s opruimt. Nijgh: "Daar is nu niet altijd iemand van de politie bij aanwezig. Onverstandig. Wij willen kunnen uitsluiten dat een auto iets met een misdrijf te maken heeft, dus wat ons betreft moet er altijd een samenwerking met de politie zijn."
Om een misdrijf uit te sluiten, is het volgens Nijgh belangrijk dat een auto geleidelijk omhoog komt. "Dat houdt in dat het voertuig horizontaal naar boven gelift moet worden en niet alleen met de achterkant of voorkant omhoog." Rijkswaterstaat laat weten dat het horizontaal of verticaal borgen van de auto afhangt van de situatie en hoe de berging plaatsvindt. "Bij lege, oude wrakken kan dat op beide manieren. Als er kans is op inzittenden, dan geeft de politie duidelijk aan hoe wij moeten handelen."
Te gast bij Het Misdaadbureau vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur bij NPO Radio 1 zijn: Jaap Nijgh van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen en hondengeleider Lisenka Nicolai met haar speurhond Guusje.