Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gevechtspauze tussen Israël en Hamas: houden strijdende partijen zich aan afspraak?

Peter Visser

Israël en terreurgroep Hamas lijken zich te houden aan de afgesproken gevechtspauze in de Gazastrook. In het eerste uur van de vier dagen durende pauze zijn er geen meldingen gedaan van bombardementen of beschietingen.

De Israëlische krijgsmacht en Hamas legden om 07.00 uur lokale tijd de wapens neer. In de komende vier dagen komen als het goed is vijftig gijzelaars in groepen vrij. Vrijdag zouden om 16.00 uur dertien mensen worden vrijgelaten door Hamas. In ruil komen 150 Palestijnse gevangenen uit de gevangenis. Hoeveel van hen vrijdag al naar huis kunnen, is niet bekend.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Kort nadat de gevechtspauze vrijdag was ingegaan, klonk nog wel het luchtalarm in twee Israëlische dorpen dicht bij Gaza, maar er lijkt geen inslag te zijn geweest. Verder melden journalisten in Gaza en Israël geen geluiden van bombardementen en beschietingen te horen. In de nachtelijke uren werd wel nog volop gevochten, onder meer bij het Indonesische ziekenhuis. Dat wordt al dagen onder vuur genomen door Israël, omdat het gebouwd zou zijn op het tunnelstelsel van Hamas. Het ziekenhuis ontkent dat.

'Blijft het stil?'

Volgens oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen werd er een uur voor het staakt-het-vuren nog gevochten. Een kwartier voor de gevechtspauze hoorde hij een explosie. "De vraag is: blijft het stil?", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de gevechtspauze. "Niet alleen omdat Hamas in Gaza actief is, er zijn ook andere groepen zoals de islamitische Jihad. Zij maken ogenschijnlijk geen deel uit van het akkoord."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Wat er na de gevechtspauze gebeurt, is volgens Melissen onduidelijk. "Israël heeft aangegeven: wij gaan nog zeker twee maanden door met vechten in de Gazastrook. Aan de andere kant laten zij ruimte voor het verlengen van het bestand, als er meer groepjes gijzelaars door Hamas worden vrijgelaten. Er wordt zelfs gesproken over een bestand van tien dagen."

Het is de bedoeling dat tijdens de gevechtspauze ook meer humanitaire hulp wordt toegelaten tot de Gazastrook. Volgens Al Jazeera zijn de eerste drie vrachtwagens met brandstof en gas inmiddels vanuit Egypte de grens overgestoken.

'Spanning is enorm'

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hoopt dat de gevechtspauze de komende dagen standhoudt. "Ze zijn het over iets eens, maar de spanningen zijn enorm groot, ook in Israël zelf." Volgens hem wil Israël de wapens niet definitief neerleggen. "Men vindt het een heilige plicht om de gijzelaars te bevrijden."

Israël moet "beducht zijn voor hergroepering en interne versterking van Hamas", waarschuwt Rosenthal. "De spanning is enorm, ook onder de bevolking. Men stelt steeds aan de orde dat het gaat om de gijzelaars, maar het gaat ook om het leven van de soldaten."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau