Lukt het Wilders om de wooncrisis aan te pakken?
De wooncrisis was één van de grote thema's tijdens de afgelopen verkiezingen. Kan de PVV - de grote winnaar van de verkiezingen - tot een oplossing komen? Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther heeft zo zijn twijfels, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik had niet het idee dat dit kabinet heel erg probeerde om de woningbouw tegen te houden."
In het partijprogramma van de PVV staat onder meer dat de sociale huur omlaag moet, de huurtoeslag omhoog, er geen voorrang moet zijn voor statushouders en stoppen met het gasvrij maken van woningen. De Winther denkt dat er wel enige overeenkomsten zijn met andere partijen en in de Kamer. "Maar het moet allemaal wel binnen de wet passen", zegt hij.
"Als het gaat om prioriteitstelling voor statushouders, mensen die hier naartoe zijn gekomen en het feit dat een deel van de sociale woningvoorraad en beschikbare nieuwe woningen daarvoor wordt gereserveerd, dat is een sentiment waar Wilders een punt van maakt", vertelt De Winther.
Toch kun je haast niet om dit probleem heen, legt De Winther uit. Hij refereert aan een heisessie in Wassenaar van kabinet Rutte II. VVD en PvdA zagen toen ook al in dat wanneer je nieuwkomers gaat prioriteren, het de onderlinge solidariteit in het land zal ondergraven. "Alleen de stroom van nieuwkomers is dusdanig groot dat je daar vaak, al zou je dat als bestuurder niet willen, toch op een bepaalde manier aan toe moest geven."
De verkiezingsuitzending van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Woningcorporaties voorzichtig positief
Martin van Rijn, voorman van AEDES, de vereniging voor woningcorporaties, maakt zich met de zege van de PVV nog geen zorgen. "De wooncrisis die we meemaken, het gebrek aan betaalbare woningen, is heel groot en is niet links of rechts", zegt hij. "Ik heb al gemerkt dat in de verkiezingstijd alle verkiezingsprogramma's er op uit waren om te zorgen dat we de wooncrisis zouden gaan bestrijden. Dus meer betaalbare woningen en dertig procent sociale huurwoningen."
Hij benadrukt dat de partij van Wilders ook de betaalbaarheid van het wonen hoog in het vaandel heeft staan. "Dat sluit aan bij onze plannen."
Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en blijf op de hoogte!
Van het gas af en bijbouwen
Om wonen betaalbaar te houden heeft het demissionaire kabinet geprobeerd woningen van het gas af te halen. Wilders wil deze maatregel terugdraaien. Maar kan dat zomaar? De Winther denkt van wel, maar betwijfelt of het ook daadwerkelijk zal gebeuren. "Je zou best met prioriteiten kunnen schuiven. Ambities zijn natuurlijk mooi, maar realiseer je terecht dat je een vinkje hebt afgetekend met het halen van de klimaatdoelen als je maar hebt opgeschreven dat je het gaat doen."
Daarnaast was het vorige kabinet ook al druk bezig met de woningbouw, vertelt De Winther. "Ik had niet het idee dat dit kabinet heel erg probeerde om de woningbouw tegen te houden, dus het zijn dingen waarvan we allemaal vinden dat ze gerealiseerd moeten worden. De vraag is alleen of dat met een nieuw kabinet ineens wel gaat lukken. Als dit kabinet zich dit ook al realiseert."