BBB wint ‘slechts’ zeven zetels: ‘Vooral bezig met hoe geweldig Pieter Omtzigt was’
Ondanks dat de pijlen even op het Torentje leken gericht, eindigt de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas op zeven zetels in de Tweede Kamer. Een fors verschil met enkele weken terug, merkt ook politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther op in Goedemorgen Nederland op NPO 1. " Ze was vooral bezig om te vertellen hoe geweldig Pieter Omtzigt wel niet was", stelt hij.
Van der Plas is druk in de weer met campagneleider Henk Vermeer om op het balkon van hun partijkantoor hamburgers en balkenbrij te bakken. "Wij zijn echt super blij met die zeven zetels. Voor ons kan het feestje gewoon nog even doorgaan", reageert ze in Goedemorgen Nederland.
De Winther heeft echter zo zijn bedenkingen, want een grote overwinningszege zoals tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart dit jaar bleef uit. "Ze was vooral bezig om te vertellen hoe geweldig Pieter Omtzigt wel niet was. Als Caroline al Pieter Omtzigt aanbeveelt, waarom zou je dan ook niet voor Omtzigt gaan als je in die contreien zit te denken?" Volgens De Winther is Van der Plas vaak genoeg "voorgehouden om misschien wat concurrenten aan te spreken op wat zij niet goed vindt aan hun plannen".
Goedemorgen Nederland gemist? Bekijk hier de aflevering terug op NPO Start.
Samenwerking PVV niet uitgesloten
Toch kan de BBB een belangrijke sleutelrol spelen binnen de formatie, denkt De Winther. "Zij zijn, en dat merkte je in de hele campagne, redelijk overtuigd geweest van de onmisbaarheid van hun zestien zetels in de Eerste Kamer. Dan maakt het niet eens meer uit of je nu vijftien of zeven zetels hebt in de Tweede Kamer", vertelt de politiek commentator. Komende jaren zullen ze volgens hem nog met afstand de grootste partij in de senaat zijn. "Dat geeft een heleboel invloed."
Een samenwerking met de PVV van Wilders sluit Van der Plas niet uit. "Er zijn meer dan twee miljoen mensen die op de PVV hebben gestemd. De kiezer spreekt en je mag die kiezer niet negeren", zegt ze. Wel legt ze hem enkele voorwaarden op. "Geert heeft een aantal beloftes gedaan in de campagne om milder te zijn en een aantal dingen te laten vallen." Of de achterban van Wilders de 'mildere toon' aanvaart is natuurlijk nog maar de vraag.
Er zijn zeker standpunten te vinden binnen beide partijprogramma's waar Van der Plas en Wilders elkaar in kunnen vinden, bijvoorbeeld het stikstofdossier. Van der Plas is niet van plan om daar op in te leveren. "We moeten een heel ander beleid hebben. Die stikstofwet moet van tafel." De BBB-voorvrouw pleit voor toekomstperspectief voor de boeren en een beter verdienmodel, "want dat is de afgelopen jaren niet gebeurd en dat standpunt zullen wij blijven hanteren".
Ontvang jij al de WNL-nieuwsbrief? Abonneer je hier gratis en blijf altijd op de hoogte!
Populistische kiezers in de achterban
Ook de achterban van de BBB is deels vergelijkbaar met die van de PVV, denkt populisme-onderzoeker Marcelo Mooren. "Ze hebben niet alleen heel veel verloren aan Omtzigt, maar ook aan Wilders zelf." Hij vervolgt: "Die populistische groep kiezers zoekt gewoon een huis, een uiting voor hun ongenoegen. Of dat nou een tractor-revolte is of in dit geval een anti-migratierevolte, het komt allemaal uit hetzelfde gevoel voort."
Mooren merkt op dat die mildere toon wel van groot belang zal zijn, wil de PVV een kabinet kunnen formeren met de BBB. "Ik zou willen zeggen: maak nou niet dezelfde fouten waar jullie als PVV zoveel moeite mee hadden. Ga nou niet dezelfde arrogantie aanmeten en afrekenen met links of andere kinderachtige zaken. Dat is ook nog steeds onderdeel van de samenleving en die angst moet je wel serieus nemen en er niet overheen gaan stoomrollen."
De Winther sluit zich hierbij aan. "Ik denk dat dat ook de fout is die is gemaakt door de LPF en Balkenende I, door letterlijk de schilderijen van de PvdA in het Kamergebouw van de muren te trekken. Enorme wraakgevoelens dropen daarvan af en gaven mensen een heel naar gevoel."