main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 november 2023 — 15:39

Buurtbussen dreigen te verdwijnen door terugloop vrijwilligers: ‘Het is toch gewoon werk?’

Om de bereikbaarheid buiten de Randstad en in de regio op peil te houden rijdt de buurtbus. In Nederland rijden er ongeveer 170 van rond, om mensen uit dunbevolkte gebieden van A naar B te brengen. Maar deze dienstregeling, draaiend op vrijwilligers, dreigt te verdwijnen.

Het concept van de buurtbus bestaat al sinds 1977 en staat tot op de dag van vandaag nog overeind. Dat komt omdat er genoeg vrijwilligers opgetrommeld worden. Dat dat aantal loopt in een rap tempo terug, met als gevolg dat de buurtbus dreigt te verdwijnen.

‘Je zit niet overal aan vast’

Buslijn 524, die tussen Woerden en Breukelen loopt, is daar een goed voorbeeld van. “Vrijwilligers denken: als ik vrijwilliger word, dan zit ik overal aan vast”, noemt vrijwilliger Jos Smit een mogelijke oorzaak van de leegloop. “Maar dat is helemaal niet waar. Je krijgt je rooster een week van tevoren. Kan je dan niet? Dan regelen wij het”, zegt Smit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Voorzitter van de Buurtbusvereniging Peter de Vries zit zelf ook af en toe achter het stuur en geniet van zijn busritten. “Het brengt je heel expliciet in de dorpskernen. Je ziet wat zwanen, er wandelen wat koetjes. Het is heel rustgevend. Het is een prachtige omgeving.”

‘Dan moet ik fietsen’

Voor passagiers is het ook belangrijk dat de buurtbus blijft rijden. “Anders moet ik fietsen en daar heb ik eigenlijk geen zin in”, zegt een vrouw die onderweg is naar school. Een andere reiziger verbaast zich over het feit dat deze dienst draait op vrijwilligers. “Het is toch gewoon werk?”, vraagt hij zich af. “Ik ben superblij dat zij het doen.”

Aan vrijwilliger en buschauffeur in spe Kees Kalkman zal het niet liggen. “Toen de juffrouw vroeger aan mij vroeg wat ik later wilde worden zei ik buschauffeur. Dus dit doen is een dream come true.”

Lees ook:

Utrecht wil 10 miljoen extra steken in openbaar vervoer

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer