Buurtbussen dreigen te verdwijnen door terugloop vrijwilligers: ‘Het is toch gewoon werk?’
Om de bereikbaarheid buiten de Randstad en in de regio op peil te houden rijdt de buurtbus. In Nederland rijden er ongeveer 170 van rond, om mensen uit dunbevolkte gebieden van A naar B te brengen. Maar deze dienstregeling, draaiend op vrijwilligers, dreigt te verdwijnen.
Het concept van de buurtbus bestaat al sinds 1977 en staat tot op de dag van vandaag nog overeind. Dat komt omdat er genoeg vrijwilligers opgetrommeld worden. Dat dat aantal loopt in een rap tempo terug, met als gevolg dat de buurtbus dreigt te verdwijnen.
'Je zit niet overal aan vast'
Buslijn 524, die tussen Woerden en Breukelen loopt, is daar een goed voorbeeld van. "Vrijwilligers denken: als ik vrijwilliger word, dan zit ik overal aan vast", noemt vrijwilliger Jos Smit een mogelijke oorzaak van de leegloop. "Maar dat is helemaal niet waar. Je krijgt je rooster een week van tevoren. Kan je dan niet? Dan regelen wij het", zegt Smit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Voorzitter van de Buurtbusvereniging Peter de Vries zit zelf ook af en toe achter het stuur en geniet van zijn busritten. "Het brengt je heel expliciet in de dorpskernen. Je ziet wat zwanen, er wandelen wat koetjes. Het is heel rustgevend. Het is een prachtige omgeving."
'Dan moet ik fietsen'
Voor passagiers is het ook belangrijk dat de buurtbus blijft rijden. "Anders moet ik fietsen en daar heb ik eigenlijk geen zin in", zegt een vrouw die onderweg is naar school. Een andere reiziger verbaast zich over het feit dat deze dienst draait op vrijwilligers. "Het is toch gewoon werk?", vraagt hij zich af. "Ik ben superblij dat zij het doen."
Aan vrijwilliger en buschauffeur in spe Kees Kalkman zal het niet liggen. "Toen de juffrouw vroeger aan mij vroeg wat ik later wilde worden zei ik buschauffeur. Dus dit doen is een dream come true."