main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 november 2023 — 09:34

Henri Bontenbal (CDA) ziet samenwerking met DENK ‘absoluut niet zitten’

CDA-leider Henri Bontenbal ziet samenwerken met DENK “absoluut” niet zitten. Dat heeft te maken met pro-Palestinaleuzen van fractievoorzitter Stephan van Baarle. “Het heeft niet mijn sympathie. Samenwerking ligt absoluut niet voor de hand”, zegt de CDA’er in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Aanleiding van het gesprek is een nieuwe pro-Palestinademonstratie in Rotterdam. Wederom werd het centraal station met een sit-in overgenomen. De demonstratie werd onder meer georganiseerd door Samidoun. “Dat is een organisatie die terreur verheerlijkt en in Duitsland verboden is, omdat ze na de verschrikkelijke barbarij op 7 oktober baklavas hebben uitgedeeld en stonden te jubelen om wat er gebeurde in Israël”,  zegt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. In Nederland is Samidoun niet verboden.

Volgens Ullah staat DENK “schouder aan schouder met een club die terreur verheerlijkt”. In de Tweede Kamer is DENK een oppositiepartij, maar in steden als Rotterdam en Den Haag niet. In de Hofstad zit DENK onder meer in een coalitie met het CDA. “Dat is op een bepaalde manier pijnlijk en ingewikkeld”, zegt Bontenbal.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Samenwerking heeft absoluut niet mijn voorkeur’

De CDA-leider zegt dat de manier waarop DENK zich lokaal uit veel genuanceerder is dan wat de partij laat zien in de Tweede Kamer. Hij wil de partij niet uitsluiten van samenwerking, zoals Bontenbal al wel deed met Forum voor Democratie en de PVV. Het verschil is volgens Bontenbal dat die twee partijen “anti-rechtsstatelijk” zijn. “Het aantasten van grondrechten van de democratische rechtsstaat is mij een brug te ver.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

De ‘From the River to the Sea’-uitspraak van Van Baarle is “superongemakkelijk” en iets waar “ik het heel erg mee oneens ben”, zegt Bontenbal. “Iets anti-rechtsstatelijk doen is voor mij het criterium om partijen uit te sluiten en dat is dit niet. Ik vind het wel heel naar. Dit heeft absoluut niet mijn sympathie, dus samenwerken met DENK ligt absoluut niet voor de hand.”

Pro-Palestinademonstraties

Demonstraties die bijvoorbeeld worden georganiseerd door Samidoun wil Ullah niet verbieden. “Hoe pijnlijk het ook is dat mensen demonstreren voor onvrijheden op andere plekken. Het hoort bij onze vrijheid en dat moeten wij koesteren.” Daar zitten wel grenzen aan, vindt de Telegraaf-hoofdredacteur. “Wat NS en ProRail terecht zeggen: grijp in bij de sit-ins. Dat kan ook.”

Ullah hoopt dat dit ook gebeurt met opnieuw aangekondigde sit-ins. “Vanwege lokaal vredebreuk”, zegt hij. “Maar waar ik mij echt zorgen over maak zijn de denkbeelden die jonge kinderen meekrijgen, hoe op onze scholen over Israël wordt gesproken en hoe Jodenhaat achter de voordeur weegt.”

Lees ook:

CDA wil problemen thuis met gezinsminister oplossen: ‘Gezinnen meer financiële armslag geven’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer