Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nieuw Sociaal Contract tegen taakstrafverbod: vertrouw strafmeting van de rechter

Als het aan Judith Uitermark van Nieuw Sociaal Contract (NSC) ligt komt er geen taakstrafverbod voor bijvoorbeeld geweld tegen hulpverleners. "Als je de rechter vertrouwt, dan moet je er ook op vertrouwen dat die rechter tot een goede strafmeting komt", vertelt zij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Een taakstrafverbod wil zeggen dat daders die zich aan bepaalde delicten schuldig maken alleen maar een gevangenisstraf mogen krijgen. Een taakstraf is dan uitgesloten. Het taakstrafverbod voor geweld tegen hulpverleners is eerder in de Eerste Kamer gesneuveld.

Taakstrafverbod

Uitermark, voormalig strafrechter en nummer drie op de lijst van NSC, is geen voorstander van taakstrafverbod. "Het is niet nodig om de rechter te dwingen bepaalde straffen niet op te leggen." Het kandidaat-Kamerlid legt het vertrouwen in de handen van de rechter. Dat doet een groot deel van de Nederlandse bevolking ook. "70 procent vertrouwt de rechter in Nederland", zegt Uitermark.

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast! Tekst gaat hieronder verder.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Volgens de NSC'er is de rechter de afgelopen 20 jaar 10 procent zwaarder gaan straffen over de hele linie. "En als het gaat om ernstig geweld en zedenzaken, dan is de rechter 65 procent zwaarder gaan straffen."

Uitermark wil daarmee zeggen dat de rechter weet wat die doet. "De rechter is heel responsief naar wat er gebeurt in de samenleving en beweegt daarin mee." Een taakstrafverbod in de wet opnemen acht Uitermark dus overbodig. Zij vertrouwt de rechter dat die "met alles wat in de weegschaal ligt tot een goede strafmeting komt".

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau