main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 november 2023 — 21:59

Nieuw Sociaal Contract tegen taakstrafverbod: vertrouw strafmeting van de rechter

Als het aan Judith Uitermark van Nieuw Sociaal Contract (NSC) ligt komt er geen taakstrafverbod voor bijvoorbeeld geweld tegen hulpverleners. “Als je de rechter vertrouwt, dan moet je er ook op vertrouwen dat die rechter tot een goede strafmeting komt”, vertelt zij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Een taakstrafverbod wil zeggen dat daders die zich aan bepaalde delicten schuldig maken alleen maar een gevangenisstraf mogen krijgen. Een taakstraf is dan uitgesloten. Het taakstrafverbod voor geweld tegen hulpverleners is eerder in de Eerste Kamer gesneuveld.

Taakstrafverbod

Uitermark, voormalig strafrechter en nummer drie op de lijst van NSC, is geen voorstander van taakstrafverbod. “Het is niet nodig om de rechter te dwingen bepaalde straffen niet op te leggen.” Het kandidaat-Kamerlid legt het vertrouwen in de handen van de rechter. Dat doet een groot deel van de Nederlandse bevolking ook. “70 procent vertrouwt de rechter in Nederland”, zegt Uitermark.

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast! Tekst gaat hieronder verder. 

Volgens de NSC’er is de rechter de afgelopen 20 jaar 10 procent zwaarder gaan straffen over de hele linie. “En als het gaat om ernstig geweld en zedenzaken, dan is de rechter 65 procent zwaarder gaan straffen.”

Uitermark wil daarmee zeggen dat de rechter weet wat die doet. “De rechter is heel responsief naar wat er gebeurt in de samenleving en beweegt daarin mee.” Een taakstrafverbod in de wet opnemen acht Uitermark dus overbodig. Zij vertrouwt de rechter dat die “met alles wat in de weegschaal ligt tot een goede strafmeting komt”.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer