Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’
De groeiende populariteit van de elektrische fiets gaat gepaard met interesse vanuit het criminele circuit voor dit nieuwe goud. Van alle fietsen die jaarlijks worden gestolen is naar schatting de helft een elektrische fiets. Binnen een paar tellen kunnen dieven op een slinkse manier een e-bike ter waarde van een paar duizend euro buit maken.
In 2021 was de schade van fietsendiefstal 400 miljoen euro. Dit jaar zijn er al 100.000 fietsendiefstallen gepleegd, vertelt coördinator mobiel banditisme René Middag in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Een inschatting is dat de helft van die fietsen e-bikes zijn.”
Meerderheid wil ondanks diefstal elektrische fiets
Het hoge aantal diefstallen van elektrische fietsen weerhoudt mensen er niet van om er eentje aan te schaffen, blijkt uit onderzoek van Stand van Nederland. Het ruime merendeel (73,1 procent) heeft nog steeds interesse. De rest kiest toch eieren voor zijn geld.
Wie uiteindelijk overgaat tot aankoop van een elektrische fiets en de pechvogel wordt van diefstal heeft een probleem als die naar het buitenland wordt vervoerd. In sommige gevallen is de fiets nog terug te vinden, bijvoorbeeld op online verkoopsites, zoals Marktplaats. Demi Dingerdis is daar een goed voorbeeld van. Haar fatbike is maar liefst zes keer achterover gedrukt. In vijf gevallen wist zij háár fiets weer op te sporen.
Bij de eerste keer dat haar fiets was gestolen vond ze ‘m terug op Marktplaats. De fietsendief was vergeten een sticker van de fatbike af te halen, waardoor Dingerdis haar fiets makkelijk kon herkennen. Toen haar fiets later nóg een keer werd gestolen, kwam ze wederom terecht bij een online advertentie, waarin haar fiets te koop werd aangeboden.
Om de fiets weer in haar eigendom te krijgen, ging ze over tot een nepkoop. “Mijn vriend deed de nepkoop en ik stond iets verder. Toen heb ik op een gegeven moment het alarm aangezet. Hij wist niet wat hem overkwam.” De boef overhandigde de sleutels en nam snel de benen. “Ik was blij dat ik mijn fiets weer terug had.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Nederland fietsland
Niet alle gestolen fietsen verschijnen daags na de daad op internet. Het gebeurt vaak dat deze over de landsgrenzen verdwijnen. Deze fietsendieven komen “over het algemeen uit Oost-Europa”, concludeert Middag. Zij trekken het land door en zoeken plekken waar veel elektrische fietsen staan. Denk aan stations, recreatieparken of winkelcentra. “Ze rijden rond en kijken waar fietsen staan die slecht op slot staan. Die stelen ze of ze zetten ‘m soms apart om te kijken of iemand komt zoeken naar de fiets. Daarna komt er een busje en dan gaan ze naar het buitenland om verhandeld te worden.”
De fietsen worden naar de grens met Oost-Europa gereden. Vanuit daar worden ze verder verhandeld en verkocht aan allerlei andere landen. “Het is een levendige handel in die fietsen”, aldus Middag.
Dat de fietsenbandieten hun geluk in Nederland beproeven kan de coördinator mobiel banditisme goed verklaren. “Wij zijn een fietsenland en worden als naïef gezien.” Middag doelt op elektrische fietsen, met soms een waarde tot wel 4000 euro, die enkel of zelfs helemaal niet op slot staan. “Dan is het een makkelijke prooi.”
Power key
De fietscriminelen gebruiken handige tools om elektrische fietsen te stelen, zoals een power key. “Die steken ze in het slot en in een paar seconden hebben ze de fiets meegenomen”, legt Middag uit. Die sleutels zijn gemaakt voor elk type slot. Er zijn er zelfs verschillende van in omloop. “Die kunnen zij gebruiken om het slot in één keer openbreken. Het valt voor een omstander niet op dat het om diefstal gaat.”
Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next over de elektrische fiets als het nieuwe goud zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start.
Lees ook:
Zorgen bij RIVM over te weinig bewegende jongeren: e-bike mogelijk de boosdoener
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer