Extra lasten voor bedrijfsleven doorn in het oog van ondernemers: ‘Timmermans koning van de bedrijfsbelasting’
Een laag ondernemersvertrouwen en een economische recessie: de Nederlandse economie staat onder druk. De politiek probeert het land uit het slop te trekken, maar de lasten komen te veel te liggen bij het bedrijfsleven, vindt journalist bij Het Financieele Dagblad Jean Dohmen.
Dohmen heeft alle verkiezingsprogramma’s geanalyseerd op de status van de economie en de arbeidsmarkt. “Als je kijkt naar de partijen die hun programma hebben laten doorrekenen, dan springen die er min of meer in als het gaat om economische groei”, vertelt Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar als je daar over de hele linie naar kijkt, dan ziet het er niet goed uit. Als ik inzoom op wat partijen met bedrijven willen, dan krijg ik een heel ander beeld.”
‘Timmermans koning van bedrijfsbelasting’
Dohmen ziet dat alle partijen het bedrijfsleven zwaarder willen belasten. “Dat is een soort tendens in de politiek.” Zo wil de VVD de lasten van bedrijven met 1,8 miljard euro verhogen. Dat staat in het niets van wat Frans Timmermans met GroenLinks-PvdA wil: 25 miljard euro. “Timmermans is niet alleen klimaatpaus, hij is ook de koning van de bedrijfsbelasting”, zegt de journalist. “Als je kijkt naar de zorgen die ondernemers hebben, zowel bij mkb als bij het grote investeringsklimaat, dan kun je je afvragen of de belangen van het bedrijfsleven bij zijn partij in goede handen zijn.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Timmermans is het niet eens met de woorden van Dohmen. “Wij ontlasten met 400 miljoen het mkb. Wij vinden wel dat aandeelhouders wat meer mogen bijdragen in Nederland.” Zo moet er volgens de fusiepartij een belasting komen op het inkopen van eigen aandelen. “Want dat is een manier voor grote bedrijven om de belasting te ontwijken. Dan maak je aandeelhouders rijker zonder dat zij enige bijdrage aan de samenleving betalen.”
De vennootschapsbelasting moet ook omhoog volgens Timmermans, naar 30 procent. Die staat nu op 19 procent tot 200.000 euro winst. Wie meer winst draait, betaalt daar nu 25,8 procent belasting over. Die verhoging van Timmermans raakt alleen de grootste bedrijven van Nederland, verzekert hij. “Dat is 7 procent van alle bedrijven.” Hij vindt het “terecht” dat die bedrijven meer belasting moeten betalen. “Kijk naar hoeveel winst zij maken. Die zorgde volgens het IMF grotendeels voor de inflatie, niet de verhoging van de lonen.”
Timmermans wil een verschuiving van de belastingdruk realiseren. “Af van arbeid en naar kapitaal. Meer dan alle andere partijen verlichten wij de belastingdruk op mensen die werken. Bij de VVD gaat die druk omhoog, bij ons heel fors omlaag.”
Ondernemersvertrouwen laag
Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is aan het begin van het vierde kwartaal licht gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Ondernemers maken zich zorgen over de hoge rente. Daarnaast zijn de kosten gestegen en je ziet krapte op de arbeidsmarkt. Het is moeilijk om personeel te krijgen”, legt Dohmen uit.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Tegelijkertijd zie je een inhaalslag plaatsvinden qua lonen en hebben bedrijven te maken met de nasleep van corona, vertelt de journalist. “Dat moeten wij niet onderschatten. Een deel van de bedrijven leidt aan long-covid.” Het vooruitzicht voor ondernemers met dreigende belastingverzwaringen komt dat vertrouwen niet ten goede. “In de formatie zal het heel erg op maatvoering aankomen.”
Recessie
Naast het negatieve ondernemersvertrouwen is de Nederlandse economie in het derde kwartaal gekrompen. Dat maakt dat Nederland kampt met een recessie. Daar is sprake van als een economie minimaal twee kwartalen krimpt. Het CBS berekende dat de economie met 0,2% kromp. Energiebedrijven spelen daar een grote rol in volgens het statistiekbureau en in iets mindere mate bedrijven in sport, cultuur en recreatie.
Lees ook:
Bestuursvoorzitter Menzis boos op partijen die zeggen het zorgprobleem wel te kunnen oplossen
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meerDe politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ”Het begint natuurlijk…
Lees meerRegeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meerHet Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerJournalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…
Lees meerHet Israëlische kabinet heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een staakt-het-vuren-akkoord in Zuid-Libanon dat al een dag later van kracht is. Het bestand moet een…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerWhatsapp of TikTok zijn op initiatief van de Tweede Kamer not done in het klaslokaal, maar de Kamerleden zelf zitten tijdens debatten vaak urenlang onderuitgezakt…
Lees meerJe gaat naar de supermarkt voor spruitjes en magere kwark, maar eindigt aan de kassa ook met knakworst, borrelnootjes en cola in je karretje. Veel…
Lees meerNa 74 minuten voetballen leek Feyenoord gisteravond dood en begraven in de Champions Leaguewedstrijd tegen de Engelse grootmacht Manchester City. Wonder boven wonder wisten de…
Lees meer