Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Extra lasten voor bedrijfsleven doorn in het oog van ondernemers: ‘Timmermans koning van de bedrijfsbelasting’

Een laag ondernemersvertrouwen en een economische recessie: de Nederlandse economie staat onder druk. De politiek probeert het land uit het slop te trekken, maar de lasten komen te veel te liggen bij het bedrijfsleven, vindt journalist bij Het Financieele Dagblad Jean Dohmen.

Dohmen heeft alle verkiezingsprogramma's geanalyseerd op de status van de economie en de arbeidsmarkt. "Als je kijkt naar de partijen die hun programma hebben laten doorrekenen, dan springen die er min of meer in als het gaat om economische groei", vertelt Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar als je daar over de hele linie naar kijkt, dan ziet het er niet goed uit. Als ik inzoom op wat partijen met bedrijven willen, dan krijg ik een heel ander beeld."

'Timmermans koning van bedrijfsbelasting'

Dohmen ziet dat alle partijen het bedrijfsleven zwaarder willen belasten. "Dat is een soort tendens in de politiek." Zo wil de VVD de lasten van bedrijven met 1,8 miljard euro verhogen. Dat staat in het niets van wat Frans Timmermans met GroenLinks-PvdA wil: 25 miljard euro. "Timmermans is niet alleen klimaatpaus, hij is ook de koning van de bedrijfsbelasting", zegt de journalist. "Als je kijkt naar de zorgen die ondernemers hebben, zowel bij mkb als bij het grote investeringsklimaat, dan kun je je afvragen of de belangen van het bedrijfsleven bij zijn partij in goede handen zijn."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Timmermans is het niet eens met de woorden van Dohmen. "Wij ontlasten met 400 miljoen het mkb. Wij vinden wel dat aandeelhouders wat meer mogen bijdragen in Nederland." Zo moet er volgens de fusiepartij een belasting komen op het inkopen van eigen aandelen. "Want dat is een manier voor grote bedrijven om de belasting te ontwijken. Dan maak je aandeelhouders rijker zonder dat zij enige bijdrage aan de samenleving betalen."

De vennootschapsbelasting moet ook omhoog volgens Timmermans, naar 30 procent. Die staat nu op 19 procent tot 200.000 euro winst. Wie meer winst draait, betaalt daar nu 25,8 procent belasting over. Die verhoging van Timmermans raakt alleen de grootste bedrijven van Nederland, verzekert hij. "Dat is 7 procent van alle bedrijven." Hij vindt het "terecht" dat die bedrijven meer belasting moeten betalen. "Kijk naar hoeveel winst zij maken. Die zorgde volgens het IMF grotendeels voor de inflatie, niet de verhoging van de lonen."

Timmermans wil een verschuiving van de belastingdruk realiseren. "Af van arbeid en naar kapitaal. Meer dan alle andere partijen verlichten wij de belastingdruk op mensen die werken. Bij de VVD gaat die druk omhoog, bij ons heel fors omlaag."

Ondernemersvertrouwen laag

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is aan het begin van het vierde kwartaal licht gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Ondernemers maken zich zorgen over de hoge rente. Daarnaast zijn de kosten gestegen en je ziet krapte op de arbeidsmarkt. Het is moeilijk om personeel te krijgen", legt Dohmen uit.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Tegelijkertijd zie je een inhaalslag plaatsvinden qua lonen en hebben bedrijven te maken met de nasleep van corona, vertelt de journalist. "Dat moeten wij niet onderschatten. Een deel van de bedrijven leidt aan long-covid." Het vooruitzicht voor ondernemers met dreigende belastingverzwaringen komt dat vertrouwen niet ten goede. "In de formatie zal het heel erg op maatvoering aankomen."

Recessie

Naast het negatieve ondernemersvertrouwen is de Nederlandse economie in het derde kwartaal gekrompen. Dat maakt dat Nederland kampt met een recessie. Daar is sprake van als een economie minimaal twee kwartalen krimpt. Het CBS berekende dat de economie met 0,2% kromp. Energiebedrijven spelen daar een grote rol in volgens het statistiekbureau en in iets mindere mate bedrijven in sport, cultuur en recreatie.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau