Vuurkorfverbod in Utrecht zorgt voor verdeelde reacties
Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, is er per 2025 een stookverbod van kracht. De gemeenteraad stemde nipt in met het voorstel en dat betekent dat we straks niet meer de vuurkorf mogen aansteken. Scoutingvoorzitter René Hochstenbach vindt het jammer dat ze "zonder enige vorm in gesprek kunnen gaan, nu we hier het lijdend voorwerp van zijn", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Utrechtse raad stemde in met de motie, omdat het vele hout stoken negatieve gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit. Ook het Longfonds noemt dit een belangrijke reden voor een verbod. Vanaf 2025 mag je dus nog wel barbecueën op gas, maar op kolen dan weer niet en de vuurkorf mag helaas ook niet meer worden aangestoken.
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk 'm hier terug op NPO Start.
Scouting de klos
Een groot probleem voor de scouting, vindt voorzitter Hochstenbach van Scouting Rhenovo Groep uit Vleuten. "We weten dat een kampvuur onlosmakelijk is verbonden met de scouting, waarbij we met z'n allen rond het kampvuur zitten en Kumbaya zingen, maar ook om kinderen te leren hoe je duurzaam omgaat met het hout dat tot je beschikking is."
De scout vindt het jammer dat ze niet in gesprek zijn geweest met de gemeenteraad, "nu we hier het lijdend voorwerp van zijn". Hij vervolgt: "Wij letten altijd op hoe we stoken. Wij willen namelijk ook geen rookontwikkeling. Daarom moet je goed nadenken met welk soort hout je werkt en hoeveel zuurstof het krijgt."
Ontvang je onze WNL nieuwsbrief al? Meld je hier gratis aan en mis niets!
Uitzondering moet kunnen
Als het aan partijleider van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand ligt, wordt er een uitzondering gemaakt voor de scouting, reageert ze in de studio van Goedemorgen Nederland. "Bij de PvdD zeggen we: alles kan, maar zodra het de gezondheid van anderen schaadt, dan moeten we even gaan nadenken. Dus ik kan me voorstellen dat er voor de scouting een uitzondering wordt gemaakt."
Ouwehand denkt dat het probleem voornamelijk zit in de woonwijken waar mensen houtkachels, barbecues en vuurkorven aansteken. "Dat zorgt voor verslechtering van de lucht. Terecht dat het Longfonds wordt genoemd, want wij spreken heel veel mensen die zich zorgen maken om hun kinderen die longklachten hebben."