main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 november 2023 — 11:28

Steeds meer mensen vallen uit met burn-outklachten: aantal stijgt naar 1,6 miljoen

Eén op de vijf werknemers kampt met druk en stress op de werkvloer. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau TNO waar De Telegraaf over schrijft. Het aantal werkenden dat burn-outklachten ervaart is het afgelopen jaar gestegen van 1,3 naar 1,6 miljoen. 

Veel werknemers ervaren stress tijdens het werk en gaan daaronder gebukt. Uit onderzoek blijkt dat herstellen van een burn-out gemiddeld 288 dagen duurt. Het kwam vorig jaar in Nederland vaak voor. In totaal werden 11 miljoen verzuimdagen opgenomen, meldt TNO.

Werknemers ongelukkig

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat veel werkenden niet lekker in hun vel zitten. Een derde ervaart dat zij aan te hoge eisen moeten voldoen. Iets meer dan een kwart (26 procent) zit in een conflict met een leidinggevende of collega. Een andere klacht is dat bijna de helft van de werknemers meer eigen regie willen hebben over zij te werk gaan of iets aanpakken.

Arbodiensten geven tegelijkertijd aan dat de burn-outklachten niet altijd werkgerelateerd zijn. Soms ligt het ook aan de privésituatie, met bijvoorbeeld (zieke) kinderen of financiële problemen.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en mis niets!

‘Anders zit één op de drie straks uitgeblust op de bank’

Directeur van koepelorganisatie van Nederlandse arbodiensten OVAL Erwin Wolters zegt tegen De Telegraaf dat arbodiensten meer aan preventie moeten doen. Bijvoorbeeld door in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan met werknemers. De overheid kan ook zo haar steentje bijdrage, vindt hij. “Wij vragen minister Van Gennip van Sociale Zaken om het fiscaal aftrekbaar te maken als je als bedrijf geld in preventie steekt.”

Als laatste hulpmiddel noemt Wolters dat werknemers en werkgevers afspraken moeten maken over niet bereikbaar zijn. Zodat als iemand zijn laptop dichtklapt, die tot de volgende dag ook niet meer over werk hoeft na te denken. Want het constant aanstaan zorgt ook voor veel prikkels en stress. Dit alles is nodig om een nog erger scenario te voorkomen. “Als we niks doen zit in 2030 een op de drie Nederlanders uitgeblust op de bank”, aldus Wolters tegen de krant.

Roofbouw op je lichaam

Partijleider van Partij voor de Dieren Esther Ouwehand heeft het zelf meegemaakt. “Ik heb een aantal jaar geleden een burn-out gehad. Het is het raarste wat ik ooit in mijn leven meegemaakt. Ik kon voor mijn gevoel altijd alles en opeens zei mijn systeem nee”, vertelt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ouwehand vertelt dat soms de meest basale dingen niet meer lukten. Zoals een sleutel in het sleutelgat stoppen of de straat oversteken. “Het is je lichaam dat zegt dat je te lang roofbouw hebt gepleegd. Daar moet je een poos van herstellen.”

Lees ook:

Ouwehand (PvdD) wil vee-industrie met 75 procent inkrimpen: ‘Nederland is de megastal van Europa’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer