main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 november 2023 — 12:42

Frans Timmermans (GL-PvdA): leus ‘from the river to the sea’ volkomen ontoelaatbaar

De anti-Israëlische leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ is volgens lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans “volkomen ontoelaatbaar”. Dat zegt hij in WNL op Zondag op NPO 1. Of het verboden is om te zeggen, is volgens Timmermans aan de rechter. 

Timmermans maakt zich grote zorgen over het lot van de burgers in de Gazastrook, maar benadrukt dat Hamas geen verzetsgroep is, maar een terreurorganisatie. “Het is een cultuur van de dood. Wij zijn de cultuur van het leven. Dat maakt dat wij niks met die club te maken kunnen hebben.”

Op verschillende plekken in Nederland werden sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas pro-Palestina-demonstraties gehouden, zoals deze week op het Centraal Station in Amsterdam en Utrecht. Daar scandeerden demonstranten luidkeels ‘from the river to the sea, Palestine will be free’.

WNL Op Zondag gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Deze mensen identificeren zich vólledig met de Palestijnse positie, maar dan de meest radicale Palestijnse positie”, zegt Timmermans over de demonstranten. De GL-Pvda-voorman neemt afstand van de leus. “Door Hamas en de Islamitische Jihad is het geadopteerd als slogan voor ‘veeg ze van de kaart’. Daarom mag het niet.”

Volgens Timmermans zijn er ook in de Gazastrook tegenstanders van Hamas. “In Palestina zelf valt er echt ook over andere dingen te spreken. Die mensen krijgen nog niet de kans dat te doen. Dat zal heel lang duren, maar daar zullen we aan moeten werken.”

Of de leus verboden moet worden, zoals in Duitsland het geval is, is volgens Timmermans niet aan de politiek, maar aan de rechter.

‘Zo agressief, boos en eng’

Schrijfster Jessica Durlacher schreef een essay over de terreur van Hamas. Durlacher, dochter van schrijver en Holocaust-overlevende Gerhard Leopold Durlacher, kwam twee keer per toeval voorbij een protest waar ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ werd geroepen. “Je schrikt je dood.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier gratis aan en mis niks van WNL!

“Het is zo agressief, boos en eng. Ze roepen deze leus en dan denk ik: jullie begrijpen het niet. Dit gaat over iets heel anders”, zegt Durlacher. Ook zij beklemtoont dat Hamas een terreurorganisatie is. “Alsof Hamasleden, toen ze al die gruweldaden pleegden, ‘Free Palestine’ riepen. Nee, ze riepen ‘Allahu Akbar’. Daar gaat het om.”

‘Jodenhaat lijkt weer legitiem’

Durlacher schrijft in haar essay dat in naam van verontwaardiging over de dood van onschuldige burgers, de haat tegen Joden weer legitiem lijkt te worden’. Ze maakt zich ernstig zorgen over het oplaaiende antisemitisme. Volgens de schrijfster dragen de leuzen die op straat worden geroepen tijdens pro-Palestina-demonstraties bij aan een onveilig gevoel van Joodse burgers. “In alle steden van Europa wordt buitengewoon anti-Joods en antisemitisch opgetreden.”

“Niet alle kritiek op het beleid van Israël is natuurlijk per definitief antisemitisch geweest, dat hebben we altijd erkend. Maar dat is veranderd”, zegt Durlacher. Ze heeft het idee dat steeds meer demonstranten zich anti-Joods uitspreken. “Als je zegt ‘from the river to the sea’, dan zeg je dat de staat Israël moet worden opgeheven. Dat is nogal rigoureus.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Geladen pistool

Toen haar vader overleed, vond Durlacher een geladen pistool geplakt onder zijn bureau. “Mijn vader heeft vijf boeken geschreven over zijn verleden. Daar zit ontzettend veel liefde in voor bijzondere mensen, die wél hielpen, die wél onderscheid konden maken tussen goed en kwaad. Het zegt heel veel.”

“Die tolerantie en nobelheid die hij had, wordt zo gelogenstraft door dat pistool onder het bureau”, zegt Durlacher. “Hij voelde de tolerantie, maar hij was dus wel ongelofelijk bang. Hij dacht blijkbaar ook: dit zal mij nooit meer overkomen.”

Lees ook: 

Waarom gaat Duitsland anders om met de oorlog in Israël dan Nederland?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer