main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 november 2023 — 12:42

Frans Timmermans (GL-PvdA): leus ‘from the river to the sea’ volkomen ontoelaatbaar

De anti-Israëlische leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ is volgens lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans “volkomen ontoelaatbaar”. Dat zegt hij in WNL op Zondag op NPO 1. Of het verboden is om te zeggen, is volgens Timmermans aan de rechter. 

Timmermans maakt zich grote zorgen over het lot van de burgers in de Gazastrook, maar benadrukt dat Hamas geen verzetsgroep is, maar een terreurorganisatie. “Het is een cultuur van de dood. Wij zijn de cultuur van het leven. Dat maakt dat wij niks met die club te maken kunnen hebben.”

Op verschillende plekken in Nederland werden sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas pro-Palestina-demonstraties gehouden, zoals deze week op het Centraal Station in Amsterdam en Utrecht. Daar scandeerden demonstranten luidkeels ‘from the river to the sea, Palestine will be free’.

WNL Op Zondag gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Deze mensen identificeren zich vólledig met de Palestijnse positie, maar dan de meest radicale Palestijnse positie”, zegt Timmermans over de demonstranten. De GL-Pvda-voorman neemt afstand van de leus. “Door Hamas en de Islamitische Jihad is het geadopteerd als slogan voor ‘veeg ze van de kaart’. Daarom mag het niet.”

Volgens Timmermans zijn er ook in de Gazastrook tegenstanders van Hamas. “In Palestina zelf valt er echt ook over andere dingen te spreken. Die mensen krijgen nog niet de kans dat te doen. Dat zal heel lang duren, maar daar zullen we aan moeten werken.”

Of de leus verboden moet worden, zoals in Duitsland het geval is, is volgens Timmermans niet aan de politiek, maar aan de rechter.

‘Zo agressief, boos en eng’

Schrijfster Jessica Durlacher schreef een essay over de terreur van Hamas. Durlacher, dochter van schrijver en Holocaust-overlevende Gerhard Leopold Durlacher, kwam twee keer per toeval voorbij een protest waar ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ werd geroepen. “Je schrikt je dood.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier gratis aan en mis niks van WNL!

“Het is zo agressief, boos en eng. Ze roepen deze leus en dan denk ik: jullie begrijpen het niet. Dit gaat over iets heel anders”, zegt Durlacher. Ook zij beklemtoont dat Hamas een terreurorganisatie is. “Alsof Hamasleden, toen ze al die gruweldaden pleegden, ‘Free Palestine’ riepen. Nee, ze riepen ‘Allahu Akbar’. Daar gaat het om.”

‘Jodenhaat lijkt weer legitiem’

Durlacher schrijft in haar essay dat in naam van verontwaardiging over de dood van onschuldige burgers, de haat tegen Joden weer legitiem lijkt te worden’. Ze maakt zich ernstig zorgen over het oplaaiende antisemitisme. Volgens de schrijfster dragen de leuzen die op straat worden geroepen tijdens pro-Palestina-demonstraties bij aan een onveilig gevoel van Joodse burgers. “In alle steden van Europa wordt buitengewoon anti-Joods en antisemitisch opgetreden.”

“Niet alle kritiek op het beleid van Israël is natuurlijk per definitief antisemitisch geweest, dat hebben we altijd erkend. Maar dat is veranderd”, zegt Durlacher. Ze heeft het idee dat steeds meer demonstranten zich anti-Joods uitspreken. “Als je zegt ‘from the river to the sea’, dan zeg je dat de staat Israël moet worden opgeheven. Dat is nogal rigoureus.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Geladen pistool

Toen haar vader overleed, vond Durlacher een geladen pistool geplakt onder zijn bureau. “Mijn vader heeft vijf boeken geschreven over zijn verleden. Daar zit ontzettend veel liefde in voor bijzondere mensen, die wél hielpen, die wél onderscheid konden maken tussen goed en kwaad. Het zegt heel veel.”

“Die tolerantie en nobelheid die hij had, wordt zo gelogenstraft door dat pistool onder het bureau”, zegt Durlacher. “Hij voelde de tolerantie, maar hij was dus wel ongelofelijk bang. Hij dacht blijkbaar ook: dit zal mij nooit meer overkomen.”

Lees ook: 

Waarom gaat Duitsland anders om met de oorlog in Israël dan Nederland?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer