main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 11 november 2023 — 18:25

Waarom gaat Duitsland anders om met de oorlog in Israël dan Nederland?

Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans woont al ruim 25 jaar in Berlijn en ziet grote verschillen in de manier hoe Duitsland en Nederland omgaan met de oorlog tussen Hamas en Israël. “In Nederland is de reactie volkomen het tegenovergestelde”, zegt hij in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

“Het zijn twee verschillende werelden”, vertelt Koopmans. Afgelopen week vond de herdenking van de Kristallnacht plaats in Berlijn. “De Israëlische vlag op de Brandenburger Tor geprojecteerd in het midden van Berlijn en er stond boven in grote blauwe letters: Nie wieder ist jetzt, nooit meer is vandaag.”

In Nederland zal zoiets nooit gebeuren, denkt Koopmans. De reactie in ons land is volgens hem volkomen het tegenovergestelde. “Daar worden herdenkingen uitgesteld, want het polariseert of het kan tot spanningen leiden en we willen niemand voor het hoofd stoten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Duitsland heeft van het verleden geleerd

Duitsland laat het volgens de hoogleraar sociologie in ieder geval niet afweten. “Je moet in positieve zin zeggen dat Duitsland de les van het verleden heeft geleerd.”

De Duitse overheid is eensgezind in hun mening dat Israël het recht heeft op zelfverdediging. “En natuurlijk dat Israël zich ook aan het oorlogsrecht moet houden. Ze hebben de aanval van Hamas klip en klaar afgewezen en ook dat soort demonstraties.”

Koopmans stelt dat “in Nederland wordt gedebatteerd wat from the river to the sea nou eigenlijk precies zou moeten kunnen betekenen. In Duitsland is daar helemaal geen twijfel over. Het betekent: Israël bestaat niet meer”, vertelt hij. “Of dat nou de uitroeing van de Joden betreft of gewoon dat de Joden een minderheid worden in hun eigen land. Israël zal dan niet meer bestaan en dat is heel duidelijk.”

De reactie van Duitsland is niet geheel vreemd. Koopmans legt de link met de kant die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog koos. “Aan de andere kant stond Nederland aan de verantwoordelijkheid van die nie wieder.” Koopmans denkt dat er een schuldgevoel op Nederland drukt. “Het bestaansrecht van de staat Israël is Duitse staatsraison. Het hoort bij het belang van de Duitse staat en dat is iets dat in Nederland afwezig is.”

Ook spanningen in Duitsland

De hoogleraar merkt op dat in Duitsland wel degelijk spanningen voorkomen in de samenleving. “Daar is een bevolkingsdeel van Arabisch of Islamitische afkomst die anders tegen het conflict aankijken dan de rest van de bevolking. En ook in Duitsland is er natuurlijk een linksradicale imperialistische groep zonder migratieachtergrond die bijvoorbeeld de boycot-beweging tegen Israël ondersteunt.”

In Nederland hebben we volgens Koopmans met name immigranten uit Marokko waarvan “een groot bevolkingsdeel sterk sympathiseert met de Palestijnse zaak”. En we hebben volgens Koopmans in Nederland een veel groter multicultureel immigratiebeleid gehad, wat betekent dat mensen in Nederland veel sneller en makkelijker Nederlander konden worden. “Daar heb je ook veel mensen van op veel meer machtsposities: posities van invloed in de media, de politiek en de ambtenarij. Dat leidt ertoe dat je in Nederland een fenomeen krijgt dat honderden ambtenaren die de regering oproepen om het geweld van Israël te veroordelen.”

Lees ook:

Spotprent over Israël schiet in het verkeerde keelgat: ‘Hoe kun je dat nu zeggen?!’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer