main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 11 november 2023 — 18:25

Waarom gaat Duitsland anders om met de oorlog in Israël dan Nederland?

Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans woont al ruim 25 jaar in Berlijn en ziet grote verschillen in de manier hoe Duitsland en Nederland omgaan met de oorlog tussen Hamas en Israël. “In Nederland is de reactie volkomen het tegenovergestelde”, zegt hij in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

“Het zijn twee verschillende werelden”, vertelt Koopmans. Afgelopen week vond de herdenking van de Kristallnacht plaats in Berlijn. “De Israëlische vlag op de Brandenburger Tor geprojecteerd in het midden van Berlijn en er stond boven in grote blauwe letters: Nie wieder ist jetzt, nooit meer is vandaag.”

In Nederland zal zoiets nooit gebeuren, denkt Koopmans. De reactie in ons land is volgens hem volkomen het tegenovergestelde. “Daar worden herdenkingen uitgesteld, want het polariseert of het kan tot spanningen leiden en we willen niemand voor het hoofd stoten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Duitsland heeft van het verleden geleerd

Duitsland laat het volgens de hoogleraar sociologie in ieder geval niet afweten. “Je moet in positieve zin zeggen dat Duitsland de les van het verleden heeft geleerd.”

De Duitse overheid is eensgezind in hun mening dat Israël het recht heeft op zelfverdediging. “En natuurlijk dat Israël zich ook aan het oorlogsrecht moet houden. Ze hebben de aanval van Hamas klip en klaar afgewezen en ook dat soort demonstraties.”

Koopmans stelt dat “in Nederland wordt gedebatteerd wat from the river to the sea nou eigenlijk precies zou moeten kunnen betekenen. In Duitsland is daar helemaal geen twijfel over. Het betekent: Israël bestaat niet meer”, vertelt hij. “Of dat nou de uitroeing van de Joden betreft of gewoon dat de Joden een minderheid worden in hun eigen land. Israël zal dan niet meer bestaan en dat is heel duidelijk.”

De reactie van Duitsland is niet geheel vreemd. Koopmans legt de link met de kant die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog koos. “Aan de andere kant stond Nederland aan de verantwoordelijkheid van die nie wieder.” Koopmans denkt dat er een schuldgevoel op Nederland drukt. “Het bestaansrecht van de staat Israël is Duitse staatsraison. Het hoort bij het belang van de Duitse staat en dat is iets dat in Nederland afwezig is.”

Ook spanningen in Duitsland

De hoogleraar merkt op dat in Duitsland wel degelijk spanningen voorkomen in de samenleving. “Daar is een bevolkingsdeel van Arabisch of Islamitische afkomst die anders tegen het conflict aankijken dan de rest van de bevolking. En ook in Duitsland is er natuurlijk een linksradicale imperialistische groep zonder migratieachtergrond die bijvoorbeeld de boycot-beweging tegen Israël ondersteunt.”

In Nederland hebben we volgens Koopmans met name immigranten uit Marokko waarvan “een groot bevolkingsdeel sterk sympathiseert met de Palestijnse zaak”. En we hebben volgens Koopmans in Nederland een veel groter multicultureel immigratiebeleid gehad, wat betekent dat mensen in Nederland veel sneller en makkelijker Nederlander konden worden. “Daar heb je ook veel mensen van op veel meer machtsposities: posities van invloed in de media, de politiek en de ambtenarij. Dat leidt ertoe dat je in Nederland een fenomeen krijgt dat honderden ambtenaren die de regering oproepen om het geweld van Israël te veroordelen.”

Lees ook:

Spotprent over Israël schiet in het verkeerde keelgat: ‘Hoe kun je dat nu zeggen?!’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer